Bár nem hivatalosan, de kiderült, mennyibe fog kerülni a tram-train augusztus 1-től

Bár a tramtrain-projekt kormánybiztosa, Lázár János legutóbbi rádióinterjújában azt ígérte, hogy a MÁV-Start fogja legközelebb bővebben közölni, hogy mi várható az augusztus 1-jei fizetős induláskor, egyelőre még keveseb mint 1 héttel az indulás előtt is nagy a titkolózás, csupán a helyi kormányközeli lap, a Promenad24 „szerezte meg” és kezdte szivárogtatni az infókat.

Még a múlt héten írtuk meg, hogy a próbaidőszak befejeztével augusztus 1-jétől félóránként fognak járni és fizetősek lesznek a tramtrain-szerelvények, a későbbiekben ezt sűríteni is szeretnék, ahogy a Stadler leszállítja a még hiányzó járműveket – árulta el a Rádió 7-nek adott interjújában Lázár János.

Lázár már elárulta, a Szeged–Algyő–Hódmezővásárhely viszonylatban a teljes árú vonaljegy 465 forint lesz (a buszokon most 560 forint), a havi bérlet pedig 17 800 forint (a buszokon ma 21 400 forint). Megemlítette azt is, hogy Vásárhelyen belül 5940 forintba fog kerülni a teljes árú havi bérlet, 250 forintba pedig a vonaljegy.

Mindebben semmi újdonság nincsen: ezek megegyeznek a járművön található menetdíjtáblázata által írt árakkal, amely már sokkal korábban ismert volt. Lázár azt is elárulta, hogy minden meglévő kedvezmény, a 33, 50 és 90 százalékos kedvezmény is érvényes lesz a tram-trainen, és számos egyéb bérletkonstrukciót is kínálnak majd. A Promenad24 azt állítja, hogy megszerezte a vasútvillamos teljes díjszabását.

Bár az is kiderült korábban, hogy Szeged városával még nem írták alá a helyi bérletek érvényességére vonatkozó szabályzatot, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint csütörtökön a városüzemeltetési bizottság elé kerülnek a közös értékszelvény-típusok, és az arról szóló megállapodás is, hogy

helyi utazásra a szegediek a helyi díj megfizetése mellett használhatják a tram-traint is.

Bár az alpolgármester gondolja, hogy a MÁV-Start és a minisztérium dolga lenne a tájékoztatás. Ahhoz, hogy a szegedi járműveken el tudják fogadni a kombinált bérleteket és jegyeket, mindenképpen kell a bizottság döntése. Hozzáteszi, hogy a lenti táblázatban a 90%-os kedvezményes sorok a szegedi helyi közlekedésben a diákbérletnek felelnek meg.

Az már ismert, hogy a MÁV-Start többféle zónát alakított ki a tram-train vonalán:

  • az AB zóna a Szeged–Algyő,
  • a BC zóna az Algyő–Hódmezővásárhely,
  • az ABC zóna a Szeged–Algyő–Hódmezővásárhely viszonylatot jelenti,
  • míg a C zóna a Hódmezővásárhelyen a városon belüli szakasz.

Mindezek alapján összesen hatféle havibérletet lehet majd vásárolni a vasútvillamosra teljes áron, illetve itt is érvényesíthető a 90 százalékos kedvezmény. A vonaljegynek négyféle típusa lesz teljes áron, valamint érvényesíthető a 33, 50 és 90 százalékos kedvezmény, illetve külön kerékpár- és kutyajegy is váltható lesz a szerelvényekre.

Bérletek

Ami a havibérleteket illeti, az úgynevezett kétzónás bérlet Szeged–Algyő vagy Algyő–Hódmezővásárhely között 11 900 forintba kerül majd teljes áron. A háromzónás bérlet Szeged-Algyő-Hódmezővásárhely között 17 800 forint lesz.

Forrás: Promenad24

A két-, illetve háromzónás bérletekhez szegedi helyi tömegközlekedési havibérlet is kapcsolódhat. Ha erre lenne szükségünk, akkor a Szeged–Algyő–Hódmezővásárhely bérlet szegedi helyi bérlettel kombinálva 21 200 forintért váltható, a Szeged–Algyő bérlet pedig szegedi helyi bérlettel együtt 16 580 forint lesz. Vásárhelyen belül 5940 forintba fog kerülni a teljes árú havi bérlet. Valamennyi bérletre érvényesíthető a 90 százalékos utazási kedvezmény.

Jegyek

Szeged és Algyő között 370, Algyő és Hódmezővásárhely között 310 forintért válhatjuk meg a jegyeket, míg Szeged–Algyő–Vásárhely között 465 forintért lehet majd utazni, ha épp az lenne megfelelő és nem ingáznánk rendszeresen. Hódmezővásárhelyen belül 265 forintos jeggyel lehet igénybe venni a vasútvillamost.

Valamennyi vonaljegyre érvényesíthető a 33, 50 és 90 százalékos kedvezmény is. A tram-trainen külön jeggyel szállíthatók a kutyák és a kerékpárok is, mostanra kiderült: 235 forint ellenében.

Forrás: Promenad24