Lázár János kimondta: A katatörvény spórolás miatt született, erre szólította fel az embereket is

Lázár János sok minden másról is beszélt a vásárhelyi Rádió 7 csütörtöki Közös Nevező című műsorában, nem csak a tram-trainről. A rezsicsökkentés körüli változásokról is szó esett, valamint arról, hogy elnézést kér a katásoktól annak gyakorlatilag megszüntetése miatt.

A műsorban elhangzottakat a Promenad24 vásárhelyi kormányközei hírportál szemlézte. „Sajnos rákényszerültünk, hogy bizonyos kapukat bezárjunk, ilyen volt a kata kedvezményes adózása is. A pénzre most máshol van szükség. Tartalékot kell képezni, átcsoportosítani a háborús védekezésre, a rezsicsökkentés megvédésére, sőt, ősszel várhatóan a Covid is visszajön, erre is fel kell készülnünk” – jelentette ki Lázár János.

Az építési és beruházási miniszter szerint „bajban határozott döntésre van szükség, még akkor is, ha ez sokaknak fáj, keserű pirulát jelent. Természetesen ezzel együtt gondolkodunk azon, hogyan lehet segíteni azoknak, akik más adózási formára szorulnak”. Elmondta,

fontos, hogy az állam, az önkormányzatok és a családok is spóroljanak, hozzanak létre tartalékot.

A katára visszatérve Lázár kijelentette, hogy ezt az adózási formát például ügyvédek és orvosok is használták, a rendszert viszont nem nekik találták ki: „a kedvezményt annak kell fenntartani, aki valóban megérdemli. Aki olyan fizetéssel, olyan jövedelemmel rendelkezik, ami terhelhető, arra kérjük, válasszon másik adózási formát” – javasolta.

Lázár szeretne világosan fogalmazni: szerinte rossz, ha valaki a katázókra adócsalóként, vagy visszaélést elkövetőként tekint. „Ezt a kaput az állam nyitotta meg, a könnyített adózással 455 ezren éltek, de sajnos nem tudjuk tovább fenntartani. Ezek a lehetőségek elfogytak, ezek a kapuk bezárultak., mert a pénzt máshová kell biztosítanunk, tartalékot kell képeznünk. Azoktól, akik úgy érzik, hogy az éven belüli változás túlzottan megterhelő, országgyűlési képviselőként elnézést kérek” – magyarázta.

Ez azért fura, mert a kormány kommunikációjában egyelőre a katások, mint adócsalók léteznek, erre hivatkozva is szüntették meg, de a nyugdíjkérdés is előkerült. Most Lázár viszont – még ha nem is ”engedély” nélkül – kimondta, hogy ezzel az állam is pénzhez akar jutni, mert nem állnak túl jól a dolgok. Érdekesség az is, hogy annak idején pont az ügyvédek érdekében szabták formára és bővíttették a katát (a 2012. évi CXLVII. tv. (KATA tv.) 2012-es közlöny szerint).

A rezsicsökkentés módosításáról is beszélt. Megjegyezte, hogy tíz év alatt ezzel minden magyar család nagyon sok pénzt tudott megspórolni. Most némiképp változtatni kellett a rendszert, hiszen a  „külső politikai és gazdasági kilátások” sajnos hétről hétre romlanak szerinte. Becslése szerint a hódmezővásárhelyi–makói térségben, az emberek 15–20 százalékát érintheti az áremelkedés. Akik valamivel az átlag felett fogyasztanak, szerinte még mindig korrekt árat fognak fizetni.