Eloltották a dorozsmai tüzet, amit gyújtogatás okozhatott

Tűz ütött ki a Bajai út mellett, a füst messzire, tíz kilométerre is látszik, de Szeged belvárosából is sokan figyelik. Olvasónk beszámolója alapján a tűzoltók is hátráltak, ezért valószínű, hogy nagyobb terület ég, illetve fog égni. A füstoszlop szélességében is terjed.

Nagyjából sikerült eloltani a tüzet

Helyszínen lévő kollégánk azt írja, hogy az egyik tűz totál el lett oltva, a másik is már csak parázslik, „szóval azzal is végeznek mindjárt, viszont közel van már az úthoz, és így viszonylag kurva gyorsan el lettem hajtva”.

Közvetítésünket lezárjuk.

Itt van a tűz egészen pontosan

Térképre tettük a tűzesetet, ami az 55-ös főúttól északra található, attól 100–150 méterre, egy olyan területen, ahol korábban is több bozóttűz ütött már ki az évek során. Becsléseink szerint egy nagyjából 2–3 négyzetkilométeres területről lehet szó.

A helyszín azonban nemcsak a bajai főúthoz van közel, hanem Kiskundorozsmához is, ugyanakkor a településig még van vagy 500 méternyi szántó.

Fotó: Szegeder / Google Maps

A hétvégén lehet eső leghamarabb, de akkor sem sok eséllyel

Tűz ide vagy oda, nincs sok esély csapadékra a héten, derül ki az Időkép előrejelzéséből. Szerdán a szinte zavartalan napsütés mellett tovább melegszik a levegő, Szegeden és térségében 37°C is lehet, és még felhőkre sem nagyon lehet számítani.

Csütörtökön 38°C is lehet, kánikulára készülhetünk, pénteken pedig 39°C-ra is van kilátás. Szombaton is marad a kánikula, de délutántól egy gyenge hidegfront hozhat elszórt záporokat, zivatarokat és feltámadó szelet. Elszórtan Szeged környékén is eshet, de erre még ne vegyünk mérget.

A levegőből látszik, mekkora terület ég Szeged mellett

Az egyik szegedi Facebook-csoportba töltöttek fel több képet arról, milyen a Kiskundorozsma melletti tűz egy kisgépből nézve.

Fotó: Csatai Bálint / Facebook

Fotó: Csatai Bálint / Facebook

Tucatnyian nézik a tüzet

Kiskundorozsmáról látható talán a legjobban a tűz, itt sokan bámészkodnak, de tucatnyian mentek ki a helyszínre is. Kollégánk a mórahalmi úton van, ott pillanatnyilag 20–25 ember van kint.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tegnap a vadasparknál volt hasonló tűz

A szegedi vadaspark közleményben azt írja, hogy tegnap a katasztrófavédelemnek kellett elhárítani egy ilyen tűzesetet a vadaspark közvetlen közelében, a lámák kifutójának magasságában, de az állatkert kerítésén kívül.

A gyors észlelés szerencséjének és a szakmai tudásuknak köszönhetően a tűzoltók hamar elfojtották a tüzet.

Kiskunfélegyházáról is hívták a tűzoltókat

Befutott a katasztrófavédelem közleménye is, azt írják, több mint tíz hektáron ég a nádas Szeged határában. A lángokat nagy erőkkel oltják a tűzoltók, a helyszínre riasztották a szegedi, a ruzsai, a hódmezővásárhelyi, a makói, a szentesi, a kiskunfélegyházi és a kisteleki hivatásos, továbbá a sándorfalvai, a balástyai, a mórahalmi és a Tisza önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltóit.

Nem tudni, közvetlenül mi okozta a tüzet, akár még ember is felelőssé tehető – szándékosan vagy véletlenül. A tanulság az, hogy mindenképpen fontos odafigyelnünk erre veszélyforrásra ebben az időszakban – írják. Hozzátették: nemcsak arra, hogy véletlenül se okozzunk tüzet, hanem arra is, hogy fokozott figyelemmel kísérjük a környezetünket, és ha bajt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet.

A szándékosság gyanúja azért merült fel, mert a hétfőihez hasonlóan a keddi napon is volt mind a vadasparknál, mind a Lövölde utcánál fellángolt a növényzet.

Így néz ki most a helyszín

Fotóriporterünk az alábbi képeket készítette a tűzeset mellől.

A szegedi belvárosból is jól látható a tűz

Olvasóink is küldtek pár képet a Bajai úti helyszínről, a vélhetően tűztornádó az első képen, mely egy videofelvételből lett kivágva:

Fotó: Olvasónk

Fotó: Olvasónk

Fotó: Olvasónk

Rendőrök vigyázzák a környéket, nehogy bemenjen valaki

Fotósunk kint van a helyszínen. A képek alapján az erdő is ég, ezt a tüzet valószínűleg nem most fogják eloltani. Rendőrök vigyázzák a környéket, hogy nehogy bemenjen oda bárki is. A tűzoltók a Domaszéki úton mennek be. A videók alapján tűztornádó is keletkezett.

Kollégánknak egy tűzoltó úgy nyilatkozott, hogy nagyon nem látják még a végét. Hozzátették: akkor állhat meg, ha Dorozsma felé rámegy a zöldre, vagy az autópályára. önkénteseket is be kellett hívni oltani, annyira sok a tűzeset.