Csongrád-Csanád megye volt 2020-ban az egyik legkisebb áram- és gázfogyasztó

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján egyedül Pest megye és Komárom-Esztergom megye lóg ki az országos átlagból a háztartások energiafogyasztásában, míg a déli megyék a legspórolósabbak – ez derül ki az Mfor.hu cikkéből.

Energia-veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon a napokban, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány „szent tehenének” számító rezsicsökkentés sem menekül. Méghozzá azért, mert augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig marad érvényben, efelett piaci ár lesz.

A sávhatár az áramnál 210 kW/hó, tehát évente 2523 kWh, míg földgáznál 144 köbméter/hó lesz, tehát 1729 köbméter évente. Azok, akik ezen értékek felett fogyasztanak bármelyikből, piaci áron kapják majd az energiát, amely többszöröse a jelenleginek, bár a törvény még nincsen részleteiben is ismertetve.

A Központi Statisztikai Hivatal oldalán a havi átlagos gáz- és villamosenergia-felhasználásról szóló, megyei lebontású adatoknál a legfrissebb 2020-ból származik. Az Mfor.hu cikke szerint megyei szinten a legtöbb esetben az átlagos fogyasztás a fent említett határ alatt van, ám két olyan megyét is találtak, ahol már a 2021-es áramfogyasztás is eléri az úgynevezett túlfogyasztás kategóriáját: Pest megyét és Komárom-Esztergom megyét.

A számok alapján Somogy, Zala és Csongrád-Csanád fogyasztása a legalacsonyabb,

mivel az átlagos gázfogyasztás 76,2 köbméter, míg az átlagos áramfogyasztás 170,5 kWh havonta. Ez arra enged következtetni, hogy a megyéknél az anyagi mellett a földrajzi helyzet is számít, azaz a déli megyékben kevesebb energiára volt szükség. Viszont ki kell hangsúlyozni, hogy ezek 2020-as adatok.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021-es jelentésében ugyanis az olvasható, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt. Mindez 2020-hoz képest 8,8 százalékkal, 2019-hez viszonyítva pedig 13,3 százalékkal volt magasabb.