Zákányszék alpolgármesterét is letartóztatták áfacsalás miatt, 111 milliós kárt okozhattak a költségvetésnek

Újszentiván után újabb csalási ügyben történt letartóztatás, ezúttal Zákányszéken: a település alpolgármesterének zöldséges bolthálózatot is működtető kereskedelmi vállalkozása három év alatt több mint 100 milliós kárt okozhatott a költségvetésnek. Az egyik alvállalkozót is letartóztatták, az alkalmazottak és a beszállítók pedig munka nélkül maradtak – írja a hvg.hu.

Még július elején adott ki egy közleményt az ügyészség, miszerint letartóztatását indítványozták annak a két férfinak, akik zöldségcsomagolási munkák áfájával csaltak, és okoztak vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek. Csak most derült ki, hogy a Csongrád-Csanád megyei Zákányszék független alpolgármestere, Kazi Péter az egyik letartóztatott vállalkozó, a másik pedig az egyik alvállalkozója.

A hvg.hu érdeklődött az ügy kapcsán, a lapnak a település polgármestere, Matuszka Antal nyilatkozott arról, hogy nem tervezik az időközi választás kiírását, hiszen a jogszabályok szerint egy jogerős elmarasztaló ítélet után is a soron következő, felkért jelölt kerül be a testületbe, majd alpolgármestert választanak. Magát az esetet nem akarta kommentálni a polgármester.

A lap azt írja, a Zabosfa márkanévvel ismertté vált, franchise rendszerben működő üzletek egyre szaporodtak, Szeged központjában, a Dugonics téren is van egy boltjuk. Zákányszéken még Zabosfai Ízőrzők névvel civil szervezetük is alakult. Közel hatvan alkalmazottal dolgoztak, de több tucat termelőt is érint most a leállás, és a boltok bezárása.

A Zabosfa KerTÉSZ Kft. éppen az idén ünnepelte 10 éves fennállását a Délmagyarország cikke szerint. A cég 570 kamion biozöldséget és gyümölcsöt szállított 2021-ben Németországba, Franciaországba, Ukrajnába és Szerbiába, ahova termékeiket exportálták. A lap azt írja, a 87 éves Czirok Zoltán  feleségével termeszt krumplit Balástyán. A céggel ugyan nem túl régóta, de gondok vannak: csak nekik 4,5 millió forinttal tartoznak.

Az ügyészség arról írt, hogy a megalapozott gyanú szerint egy Szeged környéki településen működő zöldség-gyümölcs kis-és nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője 2018-tól kezdődően színleg számos alvállalkozót vett igénybe az értékesített termékeik csomagolására. Egyes alvállalkozók a valóságban sosem végeztek a cégnek munkát, míg más cégek a csomagolásra fordított óraszámokat átváltották a csomagolt zöldség súlyára, illetve darabszámára.

A számláikat eszerint állították ki a megrendelő felé, így leplezve, hogy az nekik valójában nettó órabérben fizet. Az alvállalkozó cégek sem a kiállított számlák áfa-tartalmát, sem a munkavállalók utáni járulékokat nem fizették meg, a dolgozókat sok esetben be sem jelentették, vagy ha mégis, az eleve a kereskedő céghez történt. 2018 júliusa és 2021 decembere között 111 millió forint vagyoni hátrányt okoztak ezzel a költségvetésnek.