Vitézy szerint a szegediek pontosan értik, hogy miért jó a tram-train és mi a jelentősége az új közlekedési módnak

Bővebb utastájékoztatást kapnak a vasútvillamos utasai. A tramtrain-járműveken ugyanis ezentúl elérhetőek a valós idejű átszállási adatok a fedélzeti monitorokon adta hírül Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára közösségi oldalán.

A fejlesztés által az utasok is könnyebben megtervezhetik átszállásukat a helyi közlekedési eszközökre: villamosra, trolira, buszra Szegeden, illetve Hódmezővásárhelyen a buszokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Vitézy Dávid tram-trainezett is egyet, ha már lejött a környékre

Vitézy szerint „kevés annál jövőbemutatóbb és innovatívabb dolog történt a magyar vasúton az elmúlt évtizedekben, mint ez a tram-train. Nem csoda, hogy még egy ilyen forró vasárnap délután is szinte minden ülőhely foglalt.”

Vitézy arról is ír, hogy szerinte a tram-train egy innovatív és hatékony közlekedési eszköz, mivel a városi villamoshálózatokat kapcsolja össze nagyvasúton. Tehát éppen ott tud hatékony fegyver lenni a közösségi közlekedés oldalán az egyéni autós közlekedéssel szemben, ahol arra nagy szükség van: az elővárosi közlekedésben,

hiszen a megspórolt egy, vagy több átszállás sok utas esetében teszi versenyképessé a vasútvillamost a közúttal.

Megemlíti, hogy az ország élen jár ebben, mivel a Szeged és Hódmezővásárhely között járó vasútvillamos az első modern tram-train üzem a német nyelvterülettől keletre. Szerinte furcsán kettős a tram-train megítélése:

  1. Budapestre vagy az ország távolabbi részeire elsősorban a technikai problémák, nehézségek híre jut el, ezért sokan ebből ítélnek.
  2. A két Csongrád–Csanád megyei városban és környékükön viszont a helyiek pontosan értik, hogy mi a jelentősége a vasútvillamosnak, mire való, és miért jobb, mint a busz.

Posztjában elismeri, hogy valóban voltak problémák, de szerinte aki figyelemmel kíséri a híreket, az láthatja, ahogy ezek fokozatosan megoldódnak. Nemrég személyesen is tapasztaltam ezt, és ami még fontosabb, hogy sokan használják is” – tette hozzá az államtitkár, melyről mi is beszámoltunk:

Fotó: Vitézy Dávid / Facebook