Határvadászok: új sorozat indul a déli határon, most keresik a szereplőket

Vagyis nem, ez csak egy vicc volt, és a valóságban arról van szó, hogy 260 ezres fizuért keres a rendőrség fegyveres biztonsági őröket a Bács-Kiskun megyei, valamint a Csongrád-Csanád megyei Rendőr-főkapitányság területére.

Az Index arról ír vonatkozó cikkében, hogy Orbán Viktor épp mostanában hozta fel, hogy szeretnék megerősíteni a határvédelmet, ami miatt egy új határőrizeti egységet állítanának fel. Mindennek Pintér Sándor belügyminiszter a felelőse, ami azért nem egyszerű, mert záros határidőn belül kell állományba helyezni a 2–4000 főt. Az indoklás az, hogy nő a nyomás a határon.

A miniszterelnök szombaton beszélt erről, amikor is azt mondta, örülne, ha sikerülne „azon a kultúrán belül tartani a határvadászokat, ami ma a rendőrséget jellemzi”. Szerinte ugyanis az elmúlt 12 évben egy hatékony és polgárbarát kultúrájú testület lett a rendőrség, így ha ezt a kérdést a szervezeten belül tudják megoldani, az majd „jótékony hatással lenne az állampolgár–rendőr, migráns–rendőr kapcsolatra is”. Ugyanakkor jelezte, ha ez nem megy, akkor azon kívül „egy kicsit nyersebb formában” kell fölépíteni a védelmi képességüket.

A rendőrség honlapján meg is jelent azóta egy felhívás, amelyben fegyveres biztonsági őr képzésre keresnek embereket. Elvárás itt a magyar állampolgárság, a betöltött 18. életév, a büntetlen előélet, a bejelentett belföldi lakóhely, illetve cselekvőképesség, alapfokú iskolai végzettség, egészségi és pszichológiai alkalmasság. A képzést a rendőrség ingyenesen biztosítja, egy hónap alatt végezhetjük azt el. Fegyveres biztonsági őri, jogi, önvédelmi és fegyverismeretek, amiket tanulnak majd a nebulók.

Egy határvadász bruttó 260.000 forint alapilletményben részesül, amire jön még határőrizeti feladatokkor 400 forint plusz órabér, éjszakai pótlék és évi 200.000 forint cafeteria.

Fotó: Bálint András / Szegeder