Lakáseladásban Veszprém után Csongrád-Csanád a második, azonban kereslet szempontjából is kiemelkedő a megye

Az ország különböző részein eltérő szintet mutat a lakáseladási kedv: Veszprémben és Csongrád-Csanád megyében több mint 20 százalékkal nőtt, Vas megyében viszont ugyanennyivel csökkent. A keresletet nézve a fővárosi lakások mellett a Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei ingatlanok iránt érdeklődtek a legtöbben, de Csongrád-Csanád megye szintén kiemelkedik a mezőnyből.

„Visszafogottabb lett a lakáseladási kedv júniusban az előző hónapban látott élénkülés után. A magánszemélyek és az ingatlanközvetítők összesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlan.com-on, ami közel 7 százalékkal marad el a tavaly júniusi mennyiségtől” – mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. Vannak azonban kivételek, ahol a magánszemélyek több lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban.

Veszprém megyében például 29 százalékos bővülés következett be, Csongrád-Csanádban pedig 20 százalékos volt a növekedés.

„A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, márpedig a tó környékén található ingatlanok iránt a nyári hónapokban erős a kereslet. Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt. Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros, ami támaszt ad az ottani ingatlanpiacnak” – fogalmazott a szakember.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes kínálat mégis bővülést mutatott júniusban. Idén május végén még csak 106 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathattak a vevők, június végére ez a szám már 110 ezerre nőtt. A csökkenő friss kínálat ellenére a kínálat összmennyiségének növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban” tette hozzá Balogh.

Hol keresik a vevők leginkább az eladó lakóingatlanokat?

A keresleti oldalon is látható az óvatosság. Az 1000 eladásra váró lakóingatlanra vetített érdeklődések száma 9 százalékkal csökkent éves szinten. Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló infláció, a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet” fogalmazott Balogh László.

Bár Budapesten és minden megyében csökkent 1000 hirdetésre jutó érdeklődés, jelentős eltérések láthatóak az országon belül. A legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok. A Budapesten kívüli piacot nézve pedig Budapest, ahol júniusban 1000 hirdetésre 1300 hirdetés érkezett. Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád szintén kiemelkedik a mezőnyből ezer hirdetésre jutó 11601200 érdeklődéssel.

Reggel arról írtunk, hogy miként alakultak egy év leforgása alatt a megyei lakásárak:

Forrás: ingatlan.com

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Felfelé tartanak a lakásárak a megyében is, Szegeden 38 százalék volt az áremelkedés egy év alatt

Országszerte jelentősen nőtt az eladó használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára az elmúlt egy év során. Új trend a piacon, hogy ma már az eladóknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy értékesíteni tudják az ingatlant, azaz nem lehet bármit gyorsan eladni. Csongrád-Csanád megyében júniusban közel 3200 lakóingatlan várt gazdára, 11 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Szegeden az átlagos négyzetméterár 38 százalékkal 627 ezer forintra nőtt.