Márki-Zay Péter nem tudja, ki cserélte vörösre a térkövet Hódmezővásárhelyen, de szerinte a város ezzel csak nyer

A Promenad24 kormányközeli portál írta meg, hogy Hódmezővásárhelyen, a Bakay-kút körüli felújításokon „mérgelődnek a vásárhelyiek”, mert a látványtervektől eltérően vörös térkő lesz.

A lap még korábban írt egy cikket arról, hogy „mérgelődnek a vásárhelyiek”: a közösségi médiában „egyre többen adnak hangot felháborodottságuknak és értetlenkedésüknek” az önkormányzat beruházása kapcsán. Nevezetesen a Bakay-kút környezetének felújítása miatt, ugyanis mint írják a patinás kút felújításának mindenki örül, de „a körülötte elhelyezett vörös térkő sokaknál kiverte a biztosítékot”.

Most szerdán egy újabb cikkben azon megy a méltatlankodás, hogy a polgármester a közgyűlésen elismerte, miszerint a felújítás eredeti látványtervein nem vörös térkő szerepelt. Ennek okáról azonban Márki-Zay Péter nem tudott bővebbet mondani, mivel ő sem tudja, miért lett végül vörös térkő beépítve a tervekkel ellentétben:

„Pontosan ennek a döntésmechanizmusát nem ismerem, hogy ezt ki döntötte el, de egyrészt a kerámiahagyományok miatt is Vásárhelyen azt gondolom, hogy a klinkertégla ikonikus, a városnak kvázi szimbóluma is lehet, tehát én ezt önmagában is helyesnek tartom, és hogyha valaki megnézi a Kossuth teret, akkor meg fog nyugodni, hogy a klinkertéglát megfelelően nagy felületen használtuk eddig is. Úgyhogy nem tudom, hogy ki és milyen okból döntött a klinkertégla alkalmazása mellett, de azt gondolom, hogy a város ezzel csak nyer” – szóllott Márki-Zay Péter az ügyről.

A városvezetés által még március végén nyilvánosságra hozott látványterv így nézett ki:

Forrás: Hódmezővásárhely önkormányzata

A helyszíni fotókon pedig így mutat a felújítás a vörös térkővel:

Fotó: Promenad24

Azt hozzá kell tenni, hogy az ízlésről való döntést az olvasókra bízza a lap, bár ahogy bölcs rómaiak mondták: De gustibus non est disputandum”, avagy „az ízlésről nem lehet vitatkozni”.