A MÁV ismét beengedi az érdeklődőket a szegedi és szentesi telephelyeire a Múzeumok Éjszakáján

Idén 15 település több mint 20 helyszínével csatlakozott a MÁV-Volán-csoport a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, melyet június 25. éjjelén rendeznek országszerte. Szolnokon, Nagykanizsán, Szentesen, Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen, Debrecenben, Püspökladányban, Pécsett, Dombóváron, Kecskeméten, Petőfiszálláson, Mártélyon, Székesfehérváron és Budapesten várják az érdeklődőket áll a vasúttársaság közleményében.

Szegeden, a Forgalomirányító Központban megismerhetők az ott folyó tevékenységek. A látogatók a korszerű vasúti irányításba (KÖFI rendszerek) és a tram-train működésével kapcsolatos rendszerekbe kaphatnak betekintést. A Nagyállomást részletesen bemutatják; lesz történeti áttekintés és vasúttechnológiai ismertetés is, valamint a Szeged Igazgatóság területén lévő beruházásokról, vasútfejlesztésekről is tartanak egy rövid áttekintést.

A székházban, a Vasúttörténeti Alapítvány székhelyén az 1894-ben épült Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palota megismerésére van lehetőség, a pincétől az emeletekig. A program során vonatos utazásokkal kapcsolatos filmek non-stop vetítése, gyermeksarok, vasúti menetrendek, menetjegyek interaktív kezelése és utazási kedvezmények ismertetése várja a látogatókat. Az udvaron a kivilágított gőzmozdony megtekintésére van lehetőség, és a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeit is bemutatják. Az épület alagsorában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét interaktívan, különleges megvilágításban mutatják be. Az érdeklődők beöltözhetnek a vasutas egyenruhákba. 

A központi rendezvénytől függetlenül, június 24-én, pénteken Szeged rendező pályaudvaron, a MÁV-Start telephelyén bejárható a fűtőház, megtekinthető egy IC-kocsi és egy RCH-s Siemens mozdony, valamint egy dízelmozdony. A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör kiállítása is izgalmas látnivaló. Lehetőség lesz egy M47-es mozdony vezetőállásán utazni, hajtányozni egy nagyméretű kézihajtánnyal, „keringőzni” a fordítókoronggal, valamint egy nagy (H0) méretű modul terepasztal is várja az érdeklődőket.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A látogatás közben zene szól és a stúdió műsorában sok-sok vasutas érdekességről hallhatnak a résztvevők, akiket alkalmi képeslapokkal is megajándékoznak a vasutas kollégák (korlátozott darabszámban).

A szegedi telephelyet annak idején mi is bejártuk (az élménybeszámoló ide kattintva olvasható), rengeteget megtudtunk az egyébként laikusabb érdeklődőknek szánt túrákon a vasút működéséről, a színfalak mögött zajló munkákról.

Szentesen, a MÁV-Start telephelyén az érdeklődők megtekinthetik a Vasúttörténeti Alapítvány tárgyi emlékekben gazdag kiállítási helyszínét, valamint az 1928-ban létesült Motorgarázs múltját és a mellékvonali motorkocsis közlekedést feldolgozó dokumentációs gyűjteményt. A vasúti relikviák mellett egyéb használati kellékek is láthatók az alapítvány kiállításán. A működő terepasztalokon különböző vonatok közlekednek, a szabadtéri területen pedig kisvonatozás és egyéb interaktív foglalkozás is lesz.

Várható még vasúti témájú filmek vetítése 16 mm-es vetítőgéppel, vasúti oktatóanyagok diafilmen, valamint a közelmúlt történései digitálisan vetítve. Az alapítvány gyűjteménye mellett lehetőség adódik a 94 éves Motorgarázs múltjának és jelenének megtekintésére, a garázs épületében elhelyezett falitablókon keresztül.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az érdeklődők szakmai vezető kíséretében sétát tehetnek a telephelyen, melynek keretében az ezredforduló utáni infrastrukturális fejlesztésekkel is megismerkedhetnek. A nagyvasúti járművek megtekintése különleges élményt jelent, ezért a 117 (Bz) és 416 (Uzsgyi) sorozatú motorkocsik bemutatása is része a programnak, csak úgy, mint a jármű és járműkommunikációs berendezések fejlesztéseinek szemléltetése is.

Mártély vasútállomás várótermében, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány által berendezett általános vasúttörténeti kiállítás látható, különböző relikviákkal, interaktív használati tárgyakkal, egyenruhás beöltözéssel és az épület diorámájával. A kiállítást kiegészítik Lapis András, szegedi grafikus- és szobrászművész magyar mozdonyos témájú műszaki-realista grafikái, plakettjei és érmei.

A további helyszínek programjairól ide kattintva lehet olvasni.