Botrány alakult ki a makói zeneiskola körül, amelynek költözését az utolsó pillanatban jelentette be a tankerület

A tankerület egyik napról a másikra jelentette be mindenféle egyeztetés és előzetes figyelmeztetés nélkül a tanév utolsó napján, hogy bezárják a makói Bartók Béla zeneiskolát, a gyerekeket pedig egy másik, jelenleg még épülő épületbe költöztetik szeptembertől. Az új épület a városközponton kívül esik, a szülők pedig értetlenül állnak az összevonás előtt.

A Bartók épület több mint 50 éves múltra tekint vissza, több mint fél évszázada folyik itt az ének-zene emelt szintű oktatása. Ez idő alatt zenét szerető, zenét értő és azt magas szinten művelő gyermekek százai nőttek fel itt – olvasható a Makói Általános Iskola honlapján. A Makói Csípős hírportál még múlt hét pénteken írt arról, hogy a városban terjedő hírek szerint ez a több mint 50 év hamarosan véget ér, hiszen az iskolaépületet eladják, a bartókosok pedig átköltöznek a hamarosan elkészülő Almási utcai épületbe.

A szülők – akik szóbeszédből hallottak az árszervezésről – aggódása miatt megkeresték az iskolát fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot, azonban válasz nem érkezett, csak egy fura poszt jelent meg az iskola oldalán. A Hódpress arról írt szerdán, hogy a Bartókban több mint 400 gyerek hangszeres oktatása zajlik. A Makói Általános Iskola másik intézményét, az Almási utcait jelenleg is építik: összesen 2,4 milliárd forintból korszerű, modern épületegyüttes jön létre. A szülők a hírek hallatán önszerveződően Facebook-csoportot alakítottak.

Hétfőn végül szülői értekezlet is volt, amit már az új helyszínen, az Almási utcai épületben tartottak. A Hódpress információi szerint szerint parázs vita alakult ki. Az értekezleten a tankerület vezetői azt mondták: majd viszik buszok a gyerekeket a több mint 2 kilométerre lévő épületbe, amit a tankerület fizet,

„akinek ez nem felel meg, az szervezze át a családi életét és oldja meg”.

A hvg.hu is feldolgozta a témát. A cikk szerint mostanra egyetlen állami iskola maradt Makón, mégpedig a fent említett, átszervezés alatt lévő Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a többi intézmény már régóta egyházi fenntartásba került. A szülők az értekezleten kifogásolták, hogy nem egyeztettek velük, holott a Köznevelési Törvény szerint ez kötelessége lett volna a tankerületnek. A hivatal szerint azonban az épület állapota indokolhatja, hogy nem kell előre bejelenteni az átszervezést. Többen arra tippelnek, hogy az épületre vetett szemet valaki.

Az évekkel ezelőtt államosított iskola épületének tulajdonosa jelenleg az önkormányzat.

Szerdán tüntetést is szerveztek, bár csak kevesen mentek el. A hvg.hu azt írta, ennek oka az lehetett, hogy az érintettek egy részét elriasztotta,  miszerint azt egy makói ellenzéki képviselő szervezte. A többi szülő másképpen akadályozná meg, hogy az iskolában folyó zenei oktatást ellehetetlenítsék a költöztetéssel.

A szülők azért is értetlenkednek, mert a régi iskolában 15 tanterem volt, az újban pedig mindössze 16 terem van a két tagintézmény osztályaira együttvéve, ráadásul a zenei oktatáshoz több, speciális csoportszobára is szükség van. Bár éveken át senki nem szólt az érintetteknek, hogy a vadonatúj iskola felépítése a mostanra megismert átszervezéssel is járhat, az öt évvel ezelőtt elnyert pályázatban már feketén-fehéren szerepel a lap szerint, hogy a zenei oktatás infrastruktúráját is meg kell teremteni a projekt keretein belül, és az is benne van a projekt összefoglalójában, hogy

a csökkenő létszám miatt integrálhatják a tagintézményeket.

A hvg.hu megkereste a Hódmezővásárhelyi Tankerületet, választ azonban ők sem kaptak. Az egyébként pedagógus végzettségű, egykor tankerületi vezetőként is dolgozó makói polgármester, Farkas Éva Erzsébet végül csütörtökön adott ki egy közleményt, amelyben azt írja, hogy „a közösségi médiában néhányan politikai ügyet, botrányt akarnak kelteni a Bartók Székhelyintézmény költözéséből”. A polgármester azt is javasolja a tankerületnek, hogy nevezzék át az iskolát Makói Bartók Béla Iskolának, ami hangsúlyozná a tradicionális zeneoktatást. A szülőket azzal is nyugtatta, hogy az épületet nem adta el az önkormányzat.

Az esetre korábban reagáltak a helyi ellenzéki pártok is. Mucsi Tamás DK-s önkormányzati képviselő egyik posztjában arról ír, hogy bár az épület önkormányzati tulajdon, a tankerület pedig minden évben beszámol a képviselő-testületnek, Farkas Éva Erzsébet polgármester mégsem tartja fontosnak, hogy megszólaljon az ügyben. Nyílt levelet is írt a polgármesternek: szerinte megfontolandó, hogy az önkormányzat vegye vissza az iskola fenntartását, például abból az összegből, amit a testület a költségvetés tartalékába helyezett

Zeitler Ádám makói jobbikos képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a diákok, a szülők és a tanárok megkérdezése, álláspontjuk figyelembe vétele nélkül bezárnak egy nagy múltú intézményt, és megszüntetnek egy kiváló közösséget. Úgy vélte, az eset egyúttal az oktatási rendszer hibájára is rámutat. Mindeközben a város polgármestere nem áll ki az iskola, és a makóiak mellett.

Fotó: Zeitler Ádám / Facebook