Videóban mutatják be aktivisták az állítólagos, makói szavazókörnél történt disznóvágásos csalást

Két videót is közölt szerkesztőségünkkel az aHang, melyeket az elmúlt hetekben forgattak. Mint mondták, a választások után szerettük volna minél pontosabban bemutatni a Tiszta szavazás kampányt, a benne dolgozó önkéntesek munkáját, és a szavazás tisztasáságának fontosságát. Az egyik videó egy állítólagos makói disznóvágásról készült, melyet a választások napján tartottak.

Az aHang Tiszta szavazás kampánya által készített első videóban érthetően, pontosan és részletesen mutatják be a Tiszta szavazás projekt létrejöttét és munkáját. A videóban eddig nem látott – aktivistáik által készített – felvételek is láthatóak, amin keresztül pontosabb képet kaphatunk a szavazatvásárlásról, a láncszavazásról és egyéb választási csalásokról. A videót Hatala Noémi és Bordás Róbert készítette az aHang megbízásából közösségi adományokból.

A második videóban pedig részletesebben bemutatják az egyik, aktivistáik által megfigyelt esetet, melyben Makón disznóhúst adtak a szavazóknak. Erről az ügyről röviden beszámolt a sajtó annak idején, viszont most videókkal és részletesebb beszámolóval adnának teljes képet a történtekről. A videót Bordás Róbert és Balogh Áron készítette az aHang megbízásából, szintén közösségi adományokból, mely lent megnézhető:

A Tiszta szavazás önkéntesei szerint az látható a felvételeken, hogy élelmiszerrel próbálták megvesztegetni a szavazókat április 3-án a 4. választókerületben a Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt, Makón. Az önkéntesek egy idő után úgy döntöttek, hogy a feltűnően sokszor, más-más sofőrökkel megjelenő 2–3 gyanús autót, melyek szavazókat szállítottak, követik. Végül egy házhoz értek a szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utca 11. szám alá.

A helyi szavazók elmondása szerint itt „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” nekik. A civil önkéntesek ezen a helyen nagy sütés-főzést és jövés-menést láttak, de nem engedték be őket arra hivatkozva, hogy „magáneseményről” van szó. Erről videót is készítettek a helyi aktivisták, mely fent látható. A hvg.hu is így járt: „Ezek a Márki-Zay emberei, hajtsátok el őket a p*ba!” – szólt az egyik férfi a lap munkatársainak annak idején, amikor a helyszínre mentek.

Az aktivisták az eset miatt rendőrt hívtak a helyszínre, hogy feljelentést tegyenek. Hiába mentek ki azonban a rendőrök, állítólag a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni. A TASZ választási jogi szakértője szerint ez problémákat vet fel, hiszen a rendőröknek azonnali intézkedési kötelezettségük lett volna.

A jogász az ügyészséghez fordult, akik végül utasították a rendőrséget az eljárásra. Mészáros Milán ügyvéd, a TASZ munkatársa szerint eleve furcsa pont április 3-án disznót vágni, de gyanús onnantól lesz, hogy mindemellé még utaztatás és ételosztás is társul, és ezek között megállapítható a kapcsolat.