Az M5-ösön ugráltak ki egy cseh Škodából menet közben a török határsértők, kettejüket elfogták a rendőrök

A rendőrök szerda este folyamán elfogtak egy azerbajdzsán embercsempészt és 20 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében – szól a rendőrség közleménye.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel együttműködve június 8-án 20 óra 45 perckor egy csoportban 20 illegális migránst tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, tunéziai és marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Készenléti Rendőrség járőrei június 8-án 19 óra 15 perckor Röszke külterületén az M5-ös autópályán Budapest irányába ellenőriztek egy cseh honosságú Škoda Fabia típusú személygépkocsit. Az ellenőrzés előtt az egyenruhások észlelték, hogy a lassító autóból többen kiszálltak, majd onnan elfutottak.

A terepkutatás eredményeként a rendőröknek sikerült két határsértőt feltartóztatni, akik török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A sofőrt a rendőrök a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol elszámoltatása folyamatban van.

A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. Mint a rendőrség közleménye emlékeztet, az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.