Hadházy Ákos megpróbálta lebeszélni Márki-Zay Pétert egy új párt alapításáról, sikertelenül

Hétfő reggel jelentette be a közös ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor idei kihívója, Hódmezővásárhely polgármestere Facebook-oldalán, hogy új pártot alapít. Hadházy Ákos, az ellenzék egyik legaktívabb korrupciót leleplező politikusa erről szintén közösségi oldalán írt egy bejegyzést, miszerint erre itt és most semmi szükség nem volt.

Létrehozzuk a civilek pártját írta ma reggel Márki-Zay Péter közösségi oldalára. A bejelentés alapján a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt, hogy az érdekeiket nem tudták egy párton keresztül érvényesíteni, ezért aztán úgy döntöttek, hogy legyen a civileknek egy pártja”.

Arról, hogy mégis mi szükség erre, azt írja a poszt: Egy valódi politikai alternatívát szeretnénk kínálni. Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is. Örülünk, ha sok szakember és tapasztalt politikus mellénk áll, de azt is szeretnénk, ha ez a párt a fiatalokra épülne. A pártalapítással kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat a Mindenki Magyarországa Mozgalom május végi tisztújítására ígérte.

Mindeközben erre reagálva Hadházy Ákos is megjelentetett egy posztot. Mint írja: Sokan kérdezik tőlem, hogy szükség van-e új pártra. Egyszavas választ nem tudok erre adni. Azt mondhatom: szükség lehet rá, de csak több feltétel teljesülése esetén, megfelelően előkészítve, a kellő időben és semmiképpen nem egyszemélyes show formájában szabad nekivágni.Ha valaki nem így tesz, akkor szerinte csak egy, vagy több újabb párt jön a meglevő, állami pénzen létező kis pártok mellé.

Hadházy elmondta, a Fidesz mindent megtesz azért, hogy az ellenzék a mostani felállás szerint maradjon meg: „Amíg ő osztja a pénzt és működik a propagandagépezet, addig ő diktálja a játékszabályokat, vagyis bármit megtehet a status quo fenntartásáért.” A képviselő biztos benne, hogy néhány új szereplőt is el fog indítani a kormánypárt, hogy az ellenzéki megújulást lejárassa, de

megemlítette az ex-jobbikos kalandort (Volner Jánosa utalva), aki már bejelentkezett a Huxit ötletének tesztelésére,

és információi alapján más, korábban a háttérbe vonult szereplő is hamarosan startolni fog a Fidesz támogatásával. Azért hozzáteszi, hogy ezzel nem Márki-Zay Péter mostani pártalakítására gondolt. Ennek ellenére Hadházy megpróbálta őt lebeszélni egy új párt szerinte elsietett és nem kellően megalapozott bejelentéséről, a jelek szerint sikertelenül. Így mint megemlítette, ehhez a kezdeményezéséhez ő nem fog csatlakozni, mindenesetre sok sikert kívánt.