Földi kémiai szúnyogírtás lesz Szegeden a borfesztivál előtt, Makót is végigfújják pénteken

A Szeged-napi ünnepségsorozat előtt végez az önkormányzat földi kémiai szúnyogirtást a városban – írja a városi lap, a szeged.hu. Emellett Makó önkormányzata is végeztet földi gyérítést pénteken, a napnyugta utáni időszakban.

Mint közölték, már nyolc éve állami feladat a szúnyogok irtása az egész országban, amiért a Belügyminisztérium alá tartozó katasztrófavédelem a felelős. Ugyanakkor a város önkormányzata idén is felkészült arra, hogy a lehetőségeihez mérten részt vesz a szúnyoggyérítési feladatok ellátásában, így aztán

a Szeged-napi ünnepségsorozat előtt 250 hektáron végeznek földi kémiai szúnyogirtást.

Az önkormányzat azt közölte, bíznak abban, hogy az állam teljesíti a vállalt feladatát és mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a szúnyogok számát a városban és környékén.

Nincs ez másként Makón sem: Farkas Éva Erzsébet polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy az ottani önkormányzat az illetékességi területén, 1300 hektáron szúnyoggyérítésre kerül sor május 13-án, pénteken a napnyugta utáni időszakban. A rossz idő esetén ez áttolódhat a május 14-15-i hétvégére. Mint írják, a készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A lakosság részére javasolt

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.