Mire elég 25 millió forint Csongrád-Csanád megye lakáspiacán?

Az ingatlan.com legújabb elemzése megnézte, hogy a 25 millió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok országos és Csongrád-Csanád megyei piaca hogyan alakul.

Bár 25 millió forint nagy összeg, konkrétan 74 havi kedvezmények nélküli átlagbérnek felel meg, mégis, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron eladásra váró lakóingatlanok a jelenlegi környezetben viszonylag olcsónak számítanak. Ezért a kereslet is élénkül, ami miatt nőnek az árak. Az infláció emelkedése miatt a jegybank kamatemelési ciklusba is kezdett, így a lakáshitelkamatok is feljebb kúsztak, ami szintén az alacsonyabb áron elérhető ingatlanok felé terelte az érdeklődőket – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

„Az országos piacot nézve kiderül, hogy a 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban” – kommentálta az elemzést Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. „Az adott városra vonatkozó átlagos kínálati négyzetméterárakból kiindulva Budapesten csak egy 28 négyzetméteres lakás jön ki 25 millióból, miközben Nógrád megyében 146 négyzetméteres ingatlanra is elég lehet” – fogalmazott az országon belüli különbségekről.

Az elemzés szerint tavaly és idén április között nagymértékben csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a teljes piacon. Csongrád-Csanád megyében idén áprilisban közel 2800 lakóingatlan várt eladásra, ebből majdnem 800-on volt 25 millió forintnál alacsonyabb „árcímke”, tehát a részesedésük 28 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor ez 41 százalék volt.

A megye legnagyobb kínálattal rendelkező városait nézve a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részesedése az alábbiak szerint alakult:

  • Szegeden 9 százalékos,
  • Hódmezővásárhelyen 45 százalékos,
  • Makón 56 százalékos,
  • Csongrádon 69 százalékos,
  • Szentesen 71 százalékos.

A 25 millió forint alatti lakóingatlanok mellett az ingatlan.com elemzéséből kiderül továbbá, hogy a szóban forgó városokban eladásra kínált valamennyi új és használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 174 és 619 ezer forint között járt. Ami érdekes, hogy Szeged nyilvánvaló árfölénye ellenére a környező települések is nagyot mennek, hiszen Deszk és Mórahalom követi négyzetméterárban a megyeszékhelyet, majd csak ezután jön Hódmezővásárhely, ahol a tram-train némileg átrajzolhatja majd az árakat.

Balogh László közölte, az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése a lakásdrágulás mellett köszönhető az úgynevezett lakáspiaci dominóhatásnak is. Utóbbi azt jelenti, hogy Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti.

Forrás: ingatlan.com