Hódmezővásárhelyen járt a holland űrrakéta, amelyben 120 iskolás tett virtuális űrutazást

Hol van pontosan Földünk helye a világűrben? Miért fontos a klímavédelem? Hogyan óvhatjuk meg közösen bolygónkat a következő nemzedékek számára? Néhány olyan kérdés, mely mindannyiunkat foglalkoztat, mégis nehezen tudjuk kézzelfoghatóvá és érdekessé tenni gyermekeink számára. A SpaceBuzz Hollandiából érkező VR-rakétája május 3-án a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában állomásozott, így a programban részt vevő 120 helyi diák megtapasztalhatta, milyen asztronautaként letekinteni az otthonunkat jelentő, törékeny kék bolygóra.

A SpaceBuzz program éppen azt tűzte ki célul, hogy egy interaktív iskolai projekt keretében keltse fel a 1012 éves fiatalok érdeklődését a világűr, a Föld bolygó, a klímavédelem és a természettudományok iránt, sőt, egy speciálisan erre a célra tervezett virtuális valóság szimuláción keresztül át is élhessék az űrutazás élményét. 2018-ban Hollandiából indult hódító útjára a SpaceBuzz projekt, mely mára igazi nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, meghódítva számos európai országot és az Egyesült Államokat is.

A program kezdeményezői az élményalapú oktatást, a mesterséges intelligenciát, a virtuális valóságot és egyéb modern technológiákat hívnak segítségül, hogy egy komplex, interaktív iskolai projekt keretében a gyerekek jobban megérthessék a világűrt és bolygónkat, közelebb kerülhessenek a természettudományokhoz, illetve szemléletes példákon keresztül formálódhasson a klíma- és környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségérzetük. Az alapkoncepció egyszerű: úgy mutatni meg a Földet annak lakóinak, ahogy korábban még sohasem láthatták.

Egy Erasmus+ program támogatásának és a SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítványnak köszönhetően 2022 márciusában hazánkba is elérkezett a SpaceBuzz program. Az első pilot projektben 21 magyar iskola 1500 tanulója vett részt 70 felkészített pedagógus vezetésével, akik egy 12 „küldetésből” álló leckesorozaton keresztül készülhettek fel egy virtuális űrmisszióra. A tanulók „zöld” stratégiát dolgoztak ki saját iskolájuk számára, és a kapcsolódó tennivalók elsajátítása érdekében környezettudatossági napokat is szerveztek nekik.

A SpaceBuzz rakétája április 29. és május 5. között országos roadshow keretében hazánkban állomásozik,

a 120 helyi diák a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában is részt vehetett virtuális űrutazáson.

Ezt követően a SpaceBuzz rakétája Zánkára érkezik.

A földi missziók teljesítését követően a résztvevő fiatalok virtuális űrutazáson vehetnek részt, melynek helyszínéül a SpaceBuzz speciálisan erre a célra tervezett rakétája szolgál, benne a teljesen egyedülálló VR-szimulációval. A 20 perces élményutazások során a diákok a gyakorlatban is megtapasztalhatják az addig tanultakat, miközben átélhetik a korábban említett „overview” érzést, vagyis életükben először nem a Földről nézve kémlelik az égboltot, hanem az űrből tekintenek vissza a kék bolygóra.

Fotó: SpaceBuzz Hungary