Megyénkben, a Tisza Szentes–Mindszent–Algyő szakaszán folytatódik a héten a szúnyoglárvák irtása

Csongrád-Csanád megyében, a Tisza Szentes–Mindszent–Algyő szakaszán folytatódik a héten a szúnyoglárvák irtása – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közleményében emlékeztetett: az elmúlt héten a Tisza-tónál és a Tisza szolnoki szakaszán folytattak biológiai szúnyoggyérítést. A szúnyoglárvák több víztípusban képesek kifejlődni, például a folyók árterében visszamaradó vízben és a sok szerves anyagot tartalmazó holtágakban írta a szóvivő.

A hatékony munkavégzést az ártéri erdőterületeken nehezíti a fák zárt lombozata, amelyen a folyékony permetezőszer jelentős része fennakad. Ezeken a területeken repülőről granulátumot szórnak ki, amelyet át lehet juttatni a lombozaton, így a tavasz végi, nyári időszakban is megfelelő hatékonysággal lehet vele védekezni.

Közölte: a tervezett kezelések a Tisza ártéri erdeit érintik, ezért ott a biológiai készítményt granulátum formában juttatják ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyoglárvák nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek, hanem bármilyen vízben. Ezért is fontos a ház körüli tenyészőhelyek megszüntetése – tette hozzá.

Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből kiönteni az esővizet, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. Érdemes továbbá a ház körül található vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek ki benne, sőt a felhőszakadás utáni villámárvíz kialakulásának is kisebb az esélye írta a szóvivő.