Lázár: Ha Márki-Zay veszít, elvegetálhat Vásárhelyen, mint a szomszédban Botka László, akinek már a nevét is elfelejtette az ország

Nagyinterjút készített Lázár Jánossal a 24.hu, aki a lapnak úgy nyilatkozott, hogy „Márki-Zay április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz”. A képviselő maga mondott all in-t a vasárnapi választásra, mert amennyiben nem nyeri meg egyéni körzetét, ahol épp Márky-Zay az ellenfele, akkor visszavonul a politikától. Viszont ha nyer, azza  véli ő  „példátlan legitimációra, felhatalmazásra, súlyra és erőre tehet szert, amivel majd élni tud az országos politikában”.

Az interjút azzal kezdték, hogy a 24.hu újságírója elmondta, a választási csatateres sorozatuk a „Csongrád-Csanád 4. választókerületben induló két jelölt bármelyikéből lehet egyszer Magyarország miniszterelnöke” felütéssel kezdődött. Mire az országgyűlési képviselő azzal reagált, hogy „ez nagyon hízelgő. Márky-Zay Péterre nézve”. Azonban szerinte nem aktuális most, hogy miniszterelnök legyen belőle.

Viszont ez a választás megyei szinten szerinte történelmi jelentőségű, mert „a rendszerváltás óta most először indul egyéni választókerületben egy kormányváltásra készülő és nagy társadalmi legitimációval rendelkező ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje. Most először indul el ezen miniszterelnök-jelölttel szemben egy egyszerű kormánypárti képviselő. S ha ez az egyszerű kormánypárti képviselő

legyőzi az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, azzal példátlan legitimációra, felhatalmazásra, súlyra és erőre tehet szert”

– fejtette ki a miniszter. Tehát Lázár arról beszél, hogy egy Márki-Zay ellenében szerzett mandátum megkérdőjelezhetetlen legitimitást ad neki, de nem tör kormányzati szerepre ezzel. Viszont dupla vagy semmit játszik ezzel a miniszter, mivel egy esetleges vereség esetén már gyengébbnek mutatkozna annál, mint a pártja, és maradna neki az a néhány „alkalmi munka”, amivel Orbán Viktor bízta meg az utóbbi években. Bár nem lát a jövőbe, azt azért elmondta, hogy

vereség esetén egyáltalán nem fog politikával foglalkozni a következő ciklusban.

Ha orbán mégis felkérné a következő négy évre egy Fidesz-kormány esetén, akkor is azt felelné, hogy nem politizál. Ez szerinte  „becsületbeli ügy. Elvi kérdés és tisztesség kérdése. Ha másként viselkednék, nem tudnék tükörbe nézni” mondta. Elmondta, még miniszterként sem költözött föl Budapestre, inkább ingázott napi négy órát. Erre megkapta a 24.hu újságírójától, hogy Annak az S8-asnak elég volt három óra is, de Lázár azt mondta, annyira azért ritkán sietett.

Márki-Zay Péter is óriásit kockáztat a Csongrád-csanád megyei indulásával, mivel a választókerületében csak jobboldali jelölt nyert. Azonban Lázár szerint ezt azért csinálja, mert „az a mániája, hogy engem legyőzzön. Én vagyok a rémálma. Fontosabb neki, hogy én veszítsek, mint az, hogy a város vagy a választókerület győzzön” – mondta. Szerinte azonban a választókerület polgárait hallgatva kész csoda lenne, ha bárhol győzne Márki-Zay. Azt azért hozzátette, hogy ez a választókerület nagyon más, mert

itt mégiscsak az ellenzék miniszterelnök-jelöltje indul, amit szerinte „tilos alábecsülni, lenézni, negligálni”.

„Hiába írja még a taktikaiszavazas.hu is, hogy nyolc százalék az előnyöm, és gyakorlatilag nyertem, az utolsó pillanatig komolyan veszem a kampányt. Mert helyben még akkor is Márki-Zay Péternek áll a zászló, ha országosan súlyos vereséget szenved” – árulta el a lapnak. Lázár szerint ő hátrányban van, mert Márki-Zay miniszterelnök-jelöltként sokkal több erőforrást használhat fel, mint ő, az egyszerű képviselő.

Lázár szerint az ingyenes tram-train nem kampányfogás, hanem jogos ellenszolgáltatás.

„Az ingyenességgel »fizetünk« az utasoknak, cserébe azért, hogy segítenek tesztelni a járműveket. Jó hír, hogy a MÁV ígérete szerint a vasút-villamos olcsóbb lesz a volánnál, olcsóbb az autósközlekedésnél, sőt, magánál a vasútnál is” magyarázta. A háborúra rátérve előjött, hogy Kárpátalját visszacsatolnák-e. Lázár szerint abszurd kérdés, azzal szemléltette, hogy a pénznek nincs szaga, csak annak, aki adja. Ezt átültetve: Kárpátaljának nincs szaga, de aki esetleg adná, annak igen. Arra, hogy Putyin büdös-e, azt válaszolta diplomatikusan, hogy

Kárpátalja úgymond visszafogadása nem járható út.

A hintapolitikáról és a kormány Ukrajnához való hozzáállásáról azt mondta, hogy ebben a háborúban mindenki a saját érdekeit képviseli. „Az oroszok is, az ukránok is, az amerikaiak is, Brüsszel is, a lengyelek is, mindenki. Orbán Viktor pedig a magyar érdeket képviseli a meggyőződése és a legjobb tudása szerint, és a magyar érdek az, hogy ki kell maradjunk a háborúból. Semlegesnek kell maradjunk.” Az orosz atomerőmű kérdésénél előkerült, hogy az orosz technológia kell a meglévő blokkok mellé, amivel tulajdonképpen Gyurcsány Ferencet dicsérte a riporter szerint. Lázár erre azt mondta, hogy

el szokta olvasni, amit Gyurcsány ír, és meg szokta hallgatni, amit mond.

„Legkevésbé sem becsülöm le. Lassan egyedül marad azon az oldalon, akinek érdemes figyelni a szavára. Ha lemegy a választás, egyetlen zászló marad állva az ellenzékben, az övé. Az összes többi lehanyatlik. Szóval szerintem most nem azon kell lamentálni, hogy kell-e Paks 2, hanem azon, hogyan építhető meg minél hamarább” árulta el.

Lázár szerint amikor Márki-Zay Péter nyert ellenében az időközi polgármesteri választáson, akkor azt mondta neki, hogy maradjanak kapcsolatban, majd lesz valahogy, amelyet ő is osztott. Aztán hazament, és még akkor este egy Facebook-élő bejelentkezésben lehordott mindenféle tróger bűnözőnek – mondta Lázár. A 24.hu újságírója ekkor felvetette: ahhoz, hogy gyakran lássák majd egymást a következő négy évben, csak annyi kell, hogy Lázár nyerjen Csongrád-Csanád megye 4. választókörzetében, mivel Márki-Zay Péter bent lesz a parlamentben.

Ha országosan veszít, akár maradhat Vásárhely polgármestere, elvegetálhat, mint a szomszédban Botka László, akinek már a nevét is elfelejtette az ország.

Pedig volt ő a baloldal miniszterelnök-jelöltje is, a végső győzelemre sem esélytelenül, csak nem volt elég bátor és állhatatos. Különb figura, mint Márki-Zay Péter. Sose tudjuk meg, mire lett volna képes– magyarázta. Lázár szerint meg fogják szerezni a polgármesteri posztot, de sok örömük nem lesz egy olyan képviselő-testületben, ahol a többség Márki-Zay Péterhez hű. De Márki-Zay élete sem lesz fenékig tejfel: sima képviselőként beülhet négy évre a parlamenti patkóba, fölveheti a fizetését, és ennyi. Mert létezik a politikának egy alapszabálya: a győzelemnek megvan a jutalma, a vereségnek pedig megvan az ára. Az én jutalmam az lesz, hogy dolgozhatok a hazámért.

Márki-Zay vereségének pedig az lesz az ára, hogy 2022. április harmadikán este tíz órára politikai hulla lesz

– zárta az interjút, amely egyébként teljes terjedelmében ide kattintva elolvasható.