Az Invitel szupergyors internetet épített ki Makón és környékén

Az Invitel Távközlési Zrt. a Széchenyi 2020 program keretében a makói járás területén hét településen befejezte a vezetékes hálózat fejlesztését, a beruházások alapvető célja az volt, hogy szélesebb körben elérhetővé váljon a járásban élők és az ott dolgozók számára a minőségi, gyors internetszolgáltatás – írja az MTI.

Az Invitel hétfői közleménye szerint a Kövegyen és Nagylakon megépített hálózatok átadásával lezárult projektben 2265 lakossági, üzleti és közintézményi végpontot építettek ki. A Pénzügyminisztérium az Invitel részére 386,18 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást biztosított vezetékes hálózatának fejlesztésére.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében megjelent támogatási konstrukció célja a korszerű szélessávú internethálózattal korábban el nem ért lakossági területek lefedése volt. A projekt keretén belül a helyi hálózat, illetve annak kapacitása a makói járás érintett településein is alkalmassá vált a növekvő használati igények és nagy sávszélesség iránti elvárások kielégítésére, ezáltal lehetővé téve a digitális szolgáltatások akadálytalan terjedését.

A fejlesztés Makón, Földeákon, Királyhegyesen, Kövegyen, Maroslelén, Óföldeákon és Nagylakon valósult meg.

Az Invitel által megépített hálózat hosszú távon a legkorszerűbb technológiai megoldást nyújtja a makói járásban élőknek, valamint az ott működő kisvállalatoknak és közintézményeknek. A részben uniós forrásból megvalósuló fejlesztés eredményeképpen a járás minden településén elérhetővé vált a legalább 30, de többségében 100 Mbit/s-ot is meghaladó, vagy akár 1000 Mbit/sec sávszélességű internet.

Az újgenerációs szélessávú infrastruktúra létrejöttével az ügyfelek élvezhetik a minőségi digitális televízió-szolgáltatást, valamint a költséghatékony vezetékes telefonálás előnyeit is közölték.