Lázár János élete végéig kaphatja majd a közel 2 millió forintot havonta

A közérdekű feladatokat ellátó alapítványok kurátorai leválthatatlanok, így akár életük végéig betölthetik a milliós fizetéssel járó posztot, köztük van Lázár János is – írja a 24.hu.

A politika és a sajtó is attól volt hangos tavaly, hogy az egyetemeket kiszervezték alapítványi formába. Ezeket a közérdekű feladatokat ellátó vagyonkezelő alapítványokat az elmúlt két évben hozták létre, méghozzá kétharmados törvényekkel. Tavaly áprilisban aztán úgy módosították a szabályokat, hogy ne legyen összeférhetetlen, amint parlamenti és önkormányzati képviselők, polgármesterek, valamint vezető kormánytisztviselők is beülhessenek a kuratóriumokba – emlékeztet a lap.

Így lett kuratóriumi tag Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter is, aki egymillió forintot kap a Magyar Agrártudományi Egyetemért Alapítványtól és 950 ezer forintot a Jövő Nemzedék Földje Alapítványától. A másik fontos szempont, hogy aki kuratóriumi tag lesz, annak különleges privilégiumai lesznek, így többek között az, hogy

a megbízatásuk gyakorlatilag életük végéig szól.

Ezt úgy alkották meg, hogy nem érinti sem kormányváltás, sem nyugdíjkorhatár, így Lázár János a maga 47 éves korával még akár évtizedekig is kaphatja ezt az összeget. Egy sima kormányváltással nem lehet elmozdítani a kuratóriumi tagokat, és megszüntetni az alapítványokat. De jogszerűen még kétharmados többséggel sem lehet hozzányúlni a rendszerhez a kuratórium jóváhagyása nélkül, mert ahhoz az alapítványok alapító okiratait is módosítani kellene.

Ezt pedig csak a kuratóriumok tehetnék meg, mivel az alapítói jogokat is átadta az állam.

Ha kétharmaddal módosítaná is a vonatkozó sarkalatos törvényeket, az Alkotmánybíróság erre hivatkozva keresztbe feküdhet ennek a törekvésnek– vázolta a 24.hu-nak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. Azt is elárulta, hogy a tiszteletdíjról való lemondás a jövőre nézve nem jelent semmit, mert bármikor kérhetik a folyósítását. Ráadásul a kuratórium korlátlan jogkörrel rendelkezik az alapítvány forrásai fölött, így senki nem tudja megakadályozni, ha például a tízszeresére akarják emelni a fizetésüket.Ezek alapján Lázár Jánost egy kormányváltás sem tudja a Nemzeti Ménesbirtok alapítványaiból kirakni.