Makón menekülteket fogadnának be, Lázár szerint gazdasági visszaesés következhet

Tízmillió forinttal támogatja a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramot és akciótervet készít a menekültek elhelyezésére a makói önkormányzat döntött egyhangú határozattal a város képviselő-testülete szerdai rendkívüli ülésén.

Farkas Éva Erzsébet fideszes polgármester hangsúlyozta, emberi és keresztényi kötelezettségünk, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik a háborúval érintett területekről hozzánk érkeznek. Az anyagi támogatás mellett az önkormányzat ezért akciótervet készít a várhatóan nagy létszámban érkező menekültek befogadására. Számba veszik azokat az önkormányzati ingatlanokat, amelyek alkalmasak lehetnek a menekültek elhelyezésére.

Felvették a kapcsolatot a városban működő 72 szálláshely üzemeltetőivel, a panziók, szállodák tulajdonosai nyitottak voltak a kezdeményezésre, és várhatóan a Pulitzer József Kollégium is teljes szintet tud biztosítani az érkezőknek közölte a polgármester. Hozzátette: már magánszemélyektől is kaptak felajánlások, hogy üresen álló lakásukban vagy saját ingatlanukban képes menekülteket befogadni.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, az önkormányzatnak két vendégháza van, amely azonnal alkalmas a menekültek elhelyezésére, ezért megkezdték a szükséges eszközök beszerzését. Az országos kezdeményezésekhez csatlakozva Makón több helyszínen is adománygyűjtés folyik, elsősorban tartós élelmiszert, tisztálkodó-, tisztítószereket várnak tudatta a politikus.

Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ülésen azt mondta, a legfontosabb a fegyverszünet, majd a béke mielőbbi elérése.

Mindannyiunk érdeke, hogy olyan erős kormányunk legyen, amely nem hagyja, hogy az ország belesodorjon a háborúba, és biztosítja az ország működését és energiaellátását. Nemzeti érdek az összefogás, komolytalan és méltatlan, hogy ebben a helyzetben van, aki a kormányt támadja hangsúlyozta a politikus.

Kifejtette, az árfolyamváltozások és a szankciók jelentősen megváltoztatják az európai gazdasági környezetet. Erősödő infláció, az energiaárak emelkedése, gazdasági visszaesés következhet mondta Lázár János, aki ezért az önkormányzat költségvetésének felülvizsgálatát és jelentős tartalék képzését javasolta a képviselő-testületnek.