Az első megyei tortaversenyen két szegedi alkotás jutott be a legjobb négy közé

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 2021. június 4-én, Trianon 101-edik és a megye névváltoztatásának első évfordulójára hirdette meg a „Csongrád-Csanád Megye Tortája” versenyt.

A verseny első fordulóját az idén 15. alkalommal megrendezett Magyarország Tortája verseny már jól bevált tematikája alapján bonyolították le, mely az első ilyen verseny a megyék történetében. A nevező cukrászoktól olyan új, kreatív alkotásokat vártak, melyekben a Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei kapnak főszerepet. A versenyre kilenc nevezés érkezett. Minden tortához készítettek egy rövid bemutató leírást arról, hogy miért az adott cukrászda által készített torta kötődik legjobban a megyéhez, hogyan erősíti az identitástudatot a megyében a gasztro-élményt biztosító cukrászremek.

Az első forduló zsűrizése illusztris helyszínen, a Szegedi Dóm Látogatóközpont Konferenciatermében került megrendezésre, ahol a felszolgálást a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola diákjai végezték, a helyszín ünnepélyessé tételében a Katedrális étterem és kávézó munkatársai segítettek. Az első fordulóban az anonim módon a szakmai és társadalmi zsűri kiválasztotta a továbbjutó négy tortát. A második fordulóba jutott torták betűrendben:

 • Aranyhomok / Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
 • Csanád Vezér Csemegéje / Készítette: Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
 • Hagymás álom / Készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
 • Homoki Kabakos / Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely

A zsűri tagjai szakértő szemmel értékelték a tortákat, illetve javaslatot tettek a módosításokra a készítőinek. A benevezett cukrászoknak ezek után volt lehetőségük konzultálni a zsűri tagjaival, így szakértő véleményt és esetenként javaslatot kaptak a nyersanyagok még jobb felhasználására, a technológia csiszolására, ezzel is jobbá formálva a pályaműveket. A versenyzők éltek ezzel a lehetőséggel.

A négy tovább juttatott torta készítőjének március 17-én a második fordulóban a zsűri előtt, élőmunkával kell majd elkészíteniük a versenyzőknek a tortákat, ahol ellenőrizni fogják a technológiát, és a receptek pontos betartását is. A második forduló helyszínét a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosítja szakmai, gyakorlati tantermében.

Március 30-án az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban tartandó ünnepségen ismerheti meg a nagyközönség, a Csongrád-Csanád Megye tortája győztesét, illetve kóstolásra is itt lesz lehetőség. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak. 

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

Az alábbiakban a versenyzők saját szavai által leírt rövid tortabemutatókat olvashatjuk. A torták a zsűri kóstolásának sorrendjében:

 • Makói túrós lepény torta. Készítette: Nagy Nikolett – Gyöngy Cukrászda, Makó

Túrós lepényt Makón és a környékbeli falvakban a mai napig sokan készítenek. A nagymamám is rendszeresen süt, és cukrászdánk is 27 éve heti háromszor készíti. A generációváltással népszerűsége csökkenő tendenciát mutatott pár évig, de nem adtuk fel a sütését, amivel sikerült elérnünk, hogy a mai fiatalok is előszeretettel fogyasztják. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen újítással tovább növelhetnénk ennek a remek sütinek a népszerűségét, és erősíthetnénk a hagyomány fennmaradását, amelyről írásos dokumentum bizonyítja, hogy a 17. században is szerették a makói túrós lepényt. Erről a Makói értéktárban lehet bővebben olvasni.

A lepénytortám alapja természetesen a túró, amely megjelenik egy rétegben a torta közepén, egy túrókrémben és díszítésként arany barnára sült formában. A kelt tésztát lecseréltem fehér csokis felvertre és felhasználtam még a fehér csokit ropogósként és mousse formájában is. A tetejét tejföl zselé réteggel borítottam, ezzel kompenzálva a fehér csoki édességét. A torta elkészítését mindenféleképpen krémes házi túróból javaslom, mert csak így igazán finom Makó túrós lepény tortája.

 • Homokháti barackos. Készítették: Kis Sándor, Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákjai, Mórahalom

A pályázat kiírása regionális alapanyagok felhasználását kérte. Mórahalom (ahol dolgozom) és környéke régóta híres őszibarack termelő terület. Nekem ez a júniustól októberig termő, ízletes, a felhasználás szempontjából sokoldalú, sokak által kedvelt gyümölcs a kedvencem.  Ezért esett a választásom az őszibarackra, valamint az őszibarack legközelebbi rokonára a mandulára.

A torta alapja egy mandula liszttel készült daquise, erre kerül egy őszibarack konfit, aminek a savasságát a homoktövis adja, ezen egy pörkölt mandulás, habbá vert tejszín infúzió. Ezt fogja körbe az őszibarackos, tejszínhabos lazítással készült mascarponés mousse.

Almárium torta. Készítette: Benczur Sándor – Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely

A torta főbb összetevői az alma, a mák, a napraforgó (mag és olaj) és a marcipán. Az összetevők kiválasztása során figyeltem arra, hogy minél inkább a megyéhez köthető alapanyagokat alkalmazzak. Az alma és a mák Szenteshez köthetők, a napraforgó pedig Szatymazhoz. A torta nevét az almárium, régies tájnyelvi szó ihlette. Jelentése polcos szekrény, éléskamra.

Egy cukrász éléskamrájában ennek a tortának a főbb összetevői megtalálhatók, úgy gondoltam, hogy ez a torta olyan, mint egy éléskamra. Valamint az almárium szó találóan rámutat a torta fő összetevőjére, az almára.

 • Ízös hecsedli. Készítette: Erdős Zsuzsanna – Szőke cukrászda, Hódmezővásárhely

Már a neve is a Csongrád-Csanád megyei tájszólást foglalja magába, de nem csak ezzel törekedtünk arra, hogy méltó legyen megyénkhez. A benne lévő alapanyagok is jellemzik.

A kitűnő minőségű helyi méhészetből származó méz, a Csongrádi borvidéken termett Kövidinka bor, az Alföldön termett és gyűjtött gyógynövények közül a csipkebogyó, másnéven hecsedli, a mezővárosok arany kalászából származó liszt, és a helyi termelőtől beszerzett tojás, vaj, tejszín is jellemzi. A tortát a benne található alapanyagok, mint a méz és a mandula, vagy a csipkebogyó és narancs ízek harmóniája ihlették.

 • Aranyhomok. Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja, Szeged

Olyan tortát igyekeztem kitalálni, mely látványában, színeiben harmonikus, ízeiben kiegyensúlyozottan vannak jelen az édes és a gyümölcsösen savas ízjegyek. Az Aranyhomok név utal egyrészt a torta színeire, a benne lévő egyik fő összetevőre, a homoktövisre, és az annak életet adó, megyénkre is jellemző alföldi homokos talajra is.

A homoktövist kiegészítendő választottam másik régiónkra jellemző összetevőként az édesnemes pirospaprikát. Színeik jól harmonizálnak egymással, és a mindenki által jól ismert fűszerpaprika különleges élmény így édességbe komponálva. Mindezeket egy mézes vaníliás tejszínkrémmel és fehércsoki ganache-sal rétegeztem, melyek egy roppanós, mandulàs habcsók-lapot ölelnek közre.

Külsejében célom volt még, hogy igazi "napsugaras" torta legyen a végeredmény, a sárgás-narancsos nyári árnyalatok arra is utalnak, hogy megyénkben a legmagasabb a napsütéses órák száma hazánkban. Nagyon fontos volt számomra, hogy helyi kistermelőktől vásárolt alapanyagokat is használjak a tortámban, hiszen mi lehetne megyeibb a kisteleki homoktövisnél, zákányszéki paprikánál, vagy a röszkei méznél?!

 • Homoki Kabakos. Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda, Hódmezővásárhely

Amint már egy kicsit is jobb az idő, a Kishomoki kertünkbe töltjük szabadidőnk nagy részét. Nem történt ez máshogy tavaly sem, amikor rengeteg gyümölcs és zöldség között tököt is vetettünk. Egyetlen egy Nagydobosi tök fejlődött hatalmasra a hónapok során, amíg meg nem csípte a dér és tökéletes alapanyaggá vált az általam elkészített piskótához. 

Ha már tök, a tökmag is része ennek a csodálatos termésnek, amiből a tortában lévő ganache készül. Ezeket a ganache-val megkent piskótákat karamellizált fehércsokoládé mousse-al rétegeztem, aminek enyhén narancsos-virágos esszenciát adtam, akárcsak egy indián nyári naplemente íze.

 • Csanád Vezér Csemegéje. Készítette: Gyuris László – Virág Cukrászda, Szeged

Mint a versenyben meghatározott, a megyében termesztett alapanyagokból készüljön el a torta. Ezért az egyik alapanyaga Ásotthalmon az elmúlt időszakban professzionális termelésnek köszönhető a batáta, a szentesi meggy, a tökmag, mogyoró és a sütőtök, amelyeknek a megyében jelentős a termelése. Természetesen a tej, és annak a feldolgozása is számottevő. Ennek megfelelően ezekből az alapanyagokból állítottuk össze a tortát.

Merjük remélni, hogy a megye és az ország cukrászdáiba látogató vendégeknek elnyeri tetszését. A felhasznált alapanyagok akár a honfoglaló törzsek rendelkezésére is állhattak, áldásos ízüket élvezhették őseink is, nem véletlenül telepedtek le megyénk földi javakkal dúsan áldott földjén. Az általunk alkalmazott technológia túllépett a nyereg alatt puhításon. A torta nevét Csanád Vezér Nemzetségősünk inspirálta, akinek a nevét Megyénk viseli.

 • Szőregi harmónia. Készítette: Hajdú Emese – Ezermese sütiműhely, Szeged

A torta 3 legfőbb eleme a csokoládé, a málna és a rózsavíz. Személyes kedvencem a csokoládé és a málna ízkombinációja, ezért ez volt a tortával kapcsolatban az első gondolatom. Gyerekkoromban sok időt töltöttem a nagyszüleimnél, ahol a málnás mellett két szőregi rózsabokor volt a kertben. Ez az emlék összekapcsolta ezt a három ízt.

Emellett a párom is szőregi, akivel sokat jártam a szőregi rózsafesztiválon, így még egyértelműbbé vált számomra, hogy ez lesz a torta egyik alapja. Ezek összessége alkotta a torta nevét, Szőregi harmónia.

 • Hagymás álom. Készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda, Makó

Makói cukrászdaként egyértelmű volt a tortában a hagyma megjelenítése, ezért gondoltunk a hagymalekvárra. Erre az alapanyagra építettük a torta további elemeit. Az alapja egy brownie piskóta melyen egy belga tejcsokoládéból készült mousse található. A torta belsejében pedig egy hagymalekváros és egy meggyboros zselé réteget helyeztünk el. A tetejét pedig egy tejcsokoládé ganache-val fedjük le.

Az alapanyagokat a megyében található városok, falvak termelőitől szereztük be. A tortánk a Hagymás álom fantázianevet kapta. A torta megálmodója és készítője: Lawal-Papp Zsófia