Lemondott Hódmezővásárhely jegyzője, Márki-Zay szerint politikai nyomás alá helyezték

Keddi hatállyal lemondott tisztségéről Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely jegyzője, a jegyzői jogkörben ezentúl Karsai Éva aljegyző jár el – közölte közösségi oldalán a város polgármesteri hivatala.

A közleményben jelzik, hogy Márki-Zay Péter polgármester elfogadta a jegyző felmondását. Idézik is a polgármestert, aki szerint Tatár Zoltán azért döntött így, mert nyomás alá helyezték a választási bizottság tagjainak kiválasztása kapcsán. Mint a posztban írták, Dr. Tatár Zoltán kezdeményezte felmondását jegyzői jogköréből, a városvezetés nem lévén más választása mellé állt. A polgármester azonban elmondta: felháborítja az, hogy Lázár János és emberei nyomás alá helyezik a hivatalt. A közgyűlésen is azon háborodott fel a Fidesz-frakció, hogy egyetlen egy olyan ember is bekerült a választási bizottságba, aki nem végletesen lojális a Fideszhez. Utóbbiról itt írtak bővebben.

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor Tatár Zoltán jegyzőnek, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjének lemondásával egyértelműen bebizonyosodott: Márki-Zay Péter és politikai közössége befolyásolni, manipulálni akarta a helyi választás lebonyolításáért felelős testület összetételét és munkáját.

Tatár Zoltán a jogszabályoknak megfelelően javaslatot tett a közgyűlésnek az országgyűlési egyéni választási bizottság tagjaira, majd az eredeti előterjesztését az utolsó pillanatban módosította, és egy köztiszteletben álló tanárnő helyett a választáson jelöltként induló Márki-Zay Péter ügyvédjének lányát javasolta tagnak írta a Fidesz helyi szervezete. A közgyűlés ülésén a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője és a vásárhelyi önkormányzat ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke, Gyutay Katalin ki is jelentette, hogy az új tag az ellenzéki összefogás jelöltje tették hozzá.

Tatár Zoltán nyilvánvalóan a jelöltként induló Márki-Zay Péter politikai nyomására módosított az eredeti előterjesztésén, a kirobbant botrány hatására pedig beadta a lemondását. Miközben tehát Márki-Zay Péter országosan a választások tisztaságáért aggódik, az egyéni választókerületi választások menetét befolyásolni akarta áll a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének közleményében.

Épp tavaly választották meg az év jegyzőjének a hódmezővásárhelyi Tatár Zoltánt, aki korábban dolgozott Domaszéken, Zákányszéken és a szegedi járási hivatalban. Tevékenykedett ügyvédként és a MÁV jogtanácsosaként is.