Nincs már irtózatosan büdös a vásárhelyi fehérjefeldolgozó környékén

A kormányzati támogatással megvalósult, mintegy félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásnak köszönhetően szinte megszűnt az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi üzemének szagterhelése közölte Vígh Róbert Ferenc gyárigazgató hétfőn a helyszínen az MTI tudósítása alapján.

Sajtótájékoztatóján a szakember elmondta, az állami tulajdonú ATEV Zrt. országos lefedettséggel gyűjti az állati melléktermékeket. Négy üzemében Debrecenben, Solton, Hódmezővásárhelyen és Mátyásdombon végzi ezek ártalmatlanítását, kezelését, feldolgozását. A cég legnagyobb, 109 dolgozót foglalkoztató hódmezővásárhelyi gyárában az uniós csatlakozás óta kizárólag egészséges állatoktól származó baromfivágóhídi melléktermékeket dolgoznak föl. Az üzem baromfilisztet, hemoglobin vérterméket, toll-lisztet és takarmányzsírt állít elő közölte az igazgató. Hozzátette: emellett egy gyűjtő-átrakót is üzemeltetnek.

A hódmezővásárhelyi üzemben az elmúlt években folyamatosak a fejlesztések, melyek célja a hatékonyság javítása, a külső energiafelhasználás csökkentése és a bekapcsolódás a körforgásos gazdálkodásba. A gyár biológiai szennyvíztisztítót üzemeltet, a működéshez szükséges energia egy részét pedig állati zsír égetésére alkalmas kazán állítja elő. A közelmúltban felújították az irodaházat, amely teljes fűtését a gyárban keletkező hulladékhő biztosítja ismertette a fejlesztéseket Vígh Róbert Ferenc.

Idén két ütemben 400 kW-os napelemparkot telepítenek, 1000 négyzetméteres raktárcsarnokot építenek és saját biogázerőmű kialakítását is tervezik, hogy a gyár földgázkitettségét csökkentsék tudatta a szakember. A legutóbbi, mintegy 500 millió forintos költségű, a szagterhelést minimalizáló beruházás több éves kutatás-fejlesztési folyamat eredményeként valósulhatott meg.

Ennek során zárt feldolgozó technológiát vezettek be, majd a gyártócsarnokokat is teljesen zárttá tették. Az üzemből érkező levegő egy 29x4,5 méteres kamrában savas és lúgos mosáson megy keresztül, majd egy 1400 négyzetméteres gyökér- és faaprítékból álló biofilterrel szűrik meg mondta az igazgató. A technológia energiafelhasználása minimális, a jelenleg zajló tesztüzem március végére zárul le. A keletkező folyadékokat a jövőben a mezőgazdaságban kívánják felhasználni közölte a szakember.

Benkő Zsolt, Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke, fideszes önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a Dél-Alföld agráriumának nagyon fontos partnere az ATEV Zrt. Példát mutat a környékbeli cégeknek, miként lehet egy vállalkozás környezetterhelését jelentősen csökkenteni.

Horváth Zoltán fideszes önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a beruházás nyomán megszűnt szagterhelés új korszakot hoz a hódmezővásárhelyiek életében, jelentősen javítja az itt lakók komfortérzetét.