Tovább civakodnak a vásárhelyi buszokon, most egy kályha miatt csatázik a helyi sajtó

„Megbukott a »sufnituning« – súlyos szabálytalanságokat tártak fel az ellenőrök a Jovány-buszokon” – hangzik a kormányközeli Promenad24 hírportál cikkének címe. Ebben többek közt azt írták, hogy a vásárhelyi Jovány Busz Kft.-nél még bűncselekmény gyanúja is felmerült, valamint az utasok testi épsége volt veszélyeztetve egy nem szabályosan beszerelt eszköz miatt. A társaság vezetője mást mond, szerinte ez így nem igaz.

A Promenad24 vásárhelyi hírportál számolt be arról, hogy január 27-én csütörtökön „hatósági ellenőrzésen bukott meg a »sufnituning«, vagyis súlyos szabálytalanságokat tártak fel a csütörtöki napon a Békés megyei közlekedési hatóság ellenőrei a Jovány Busz Kft. által a hódmezővásárhelyi tömegközlekedésben köröztetett buszokon”. Mint írták, a buszba engedély nélküli átalakítással építettek be egy, az utastér fűtésére szolgáló berendezést, amelyet állítólag tűzveszélyesnek minősítettek a szakemberek, valamint az ajtó közelébe helyezték el, ily módon is veszélyeztethette az utasok testi épségét is.

A Szegeder megkereste Jovány Gyulát, aki elmondta, valóban történt ilyen, de nem úgy, ahogy az tálalva van. Egy darab busznál talált a hatóság engedély nélküli átalakítást, amelybe egy állóhelyi, Webasto márkájú kályha volt beszerelve, amellyel indulás előtt lehetett felfűteni a buszt. Felhívta a figyelmünket, hogy menet közben a berendezést nem lehetett használni, amely egyébként az ellenőrzéskor sem működött. A tulajdonos vállalkozó szerint a hatósági szemle során az egyik busz kürtje is hibásnak bizonyult, mivel le volt esve egy vezeték, amelyet amúgy egy perc alatt orvosoltak. A kérdésünkre, miszerint kivonták-e a járművet a forgalomból, azt felelte:

a hatóság valóban törölte a busz műszaki érvényességét, amelyet így a hiba megszüntetése után (a kályha kiszerelésével) műszaki vizsgáztatni kell, majd újra használható lesz a jármű.

Elárulta ugyanakkor, hogy van tartalék buszuk, így tudják pótolni. Jovány tudomása szerint az ellenőrök pénteken vagy a jövő hét elején még folytatják az ellenőrzést, ugyanis tőlük hatósági sorozatellenőrzést kértek. A szintén helyi, de már az önkormányzathoz köthető lap, a Hódpress is beszélt Jovány Gyulával, aki nekik azt állította, a mostani vizsgálat is azt bizonyította, hogy a Jovány Busz Kft. járatai biztonságosak, ellentétben a tram-trainnel, ahol leszakad a felső vezeték, váltómeghibásodások vannak, nincsen a megfelelő helyen kapaszkodó, csak a városban közlekedik vagy Rókusnál nem megy beljebb Szegeden. A költségeket és többször az időkeretet is túllépő tram-train projekt véleménye szerint jelenleg csődtömeg.

Továbbá mind ő, mind Márki-Zay Péter azt sejti a háttérben, hogy a „tram-train sikertelenségét próbálják eltakarni ezzel a feljelentéssel”. A polgármester a Vásárhelyi TV Időben című műsorában úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy „a Lázár János szurkolói csapattól jöhetett a feljelentés, most amikor nap mint nap problémák vannak a tram-trainnel, akkor el kell terelni a figyelmet”.

Erre a Promenad24 a következőket írta, szó szerinti idézve: „Márki-Zay pincsi üzemmódban serénykedő lakájmédiája megérezhette a »gázszagot«, mert ahelyett, hogy a vásárhelyi utasok biztonságáért, testi épségéért kezdett volna el aggódni, extrém sebességgel kezdte meg a szerecsenmosdást. Azaz a városvezetéssel haveri vállalkozás, ha tetszik: a »kampányfuvaros« mellé állt.” Úgy tudják ugyanis, hogy akár a bűncselekmény gyanúja, minősítése is felmerülhet az eset vonatkozásában. Erre is rákérdeztünk Jovány Gyulánál, aki azt válaszolta, hogy

bűncselekmény gyanúja nem merült fel, az utasok testi épsége nem volt veszélyeztetve.

Az esetről rákérdeztünk mind a vásárhelyi önkormányzatnál, mind a hatóságoknál is, utóbbi válasza még nem érkezett meg. Amint az beérkezik és lesz új információnk az ügyről, beszámolunk róla.