A makói vasalódeszkás tesitanár, Vezsenyi László üzente: sztrájkolni fognak a tanárok

Másfél éve kavarta fel a kedélyeket a makói testnevelőtanár, Vezsenyi László ügye: miután a vasalódeszkás ügy nyilvánosságra került, a tankerület vezetője távozott posztjáról. Mivel azonban hír bejárta a sajtót, az ügy a sok kiálllás mellett nagy nyilvánosságot kapott, ezért Lászlót visszahelyezték a munkahelyére, majd az őt eltávolító tankerületi vezető távozott végül, hogy aztán Hódmezővásárhelyen legyen igazgatóhelyettes a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában.

László ügye a civil kurázsi szép példája volt: nehéz, kilátástalannak tűnő helyzetből a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! segítségével a kiállásának köszönhetően tudott kikeveredni. Ügye mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy el lehet érni a céljainkat, nem szabad mindent eltűrnünk!” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A ma is aktív testnevelőtanárt Makón látogatta meg a szervezet, aki az alábbit üzente az oktatásban dolgozóknak: „Most már nincs kedvem viccelni. Január 31-én és március 16-án sztrájkolni fogunk!”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022. január 25-én 16:29 perckor közleményt adott ki az MTI Országos
Sajtószolgálatán keresztül:

„Egyértelmű, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója. Közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára. A három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt Gyurcsánynéval egyeztettek, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk. A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába. A baloldal kampányát szolgáló szakszervezeti vezetők ismét a megbetegedések és iskolai karanténok miatt eleve nehéz helyzetben lévő dolgozó szülőket hoznák nehéz helyzetbe.”

A szakszervezetek szerint a közleményben a minisztérium olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását. A közlemény így fogalmaz: A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába.”

Mint írják: E kijelentés tarthatatlan és súlyosan törvénysértő, ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul. A Minisztérium nem foglalhat állást a független magyar Bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e! Ebben kizárólag a Bíróság jogosult döntést hozni. A Bíróság 2022. január 25-én reggel kelt végzésében arra szólítja fel a kérelmezettet, azaz a Kormányt, hogy 36 órán belül terjesszen elő ellenkérelmet a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos szakszervezeti ajánlatra. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a Bíróság a rendelkezésére álló iratok alapján hozza meg határozatát. Ezúton is felszólítjuk a Minisztériumot, hogy tartsa be Magyarország hatályos törvényeit, és tartózkodjon a munkavállalók alkotmányos jogainak megsértésétől! A január 31-ei sztrájk tovább szerveződik, várjuk a Bíróság végzését.” 

A sztrájkbizottság tagjai sajnálatosnak tartják, hogy a Kormány továbbra is politikai tőkét kíván kovácsolni az oktatásban dolgozó tízezrek egyre átütőbb nyomorából. Az oktatásban dolgozók január 31-i kétórás figyelmeztető, majd március 16-i határozatlan idejű sztrájkja az egész társadalom, az oktatásban dolgozók, a gyermekek, diákok, a szülők érdekében rengeteg személyes áldozattal szerveződik, s e pillanatokban is munkájukért felelősséget érző munkavállalók tízezrei csatlakoznak hozzá – írták. Nem hagyjuk, hogy szétverjék az oktatást, nem hagyjuk, hogy gyermekeink jövőjét tegyék kockára! Felszólítjuk a kormányt, hogy sárdobálás helyett térjenek vissza valós ajánlattal a tárgyalóasztalhoz!”