Már több mint 80 ezer palacsintát sütött a makói Guinness-rekorder „palacsintás plébános”

Gyenes Csaba a TV2 Mokka című reggeli műsorában tűnt fel a minap, ahol kiderült: már több mint 80 ezer palacsintát sütött a makói születésű plébános. Gyenes Csabát 23 éve szentelték pappá, a környékbeliek „palacsintás plébánosként” emlegetik őt, hiszen többször is Guinness-rekordot állított fel palacsintasütésben.

Először 2001-ben az ÁGOTA táborban sikerült rekordot állítani, akkor sütöttem először 24 órán keresztül palacsintát, körülbelül 10 ezer darab készült. Nagyon sokat készültem erre, a sportpályára jártam futni, 25 kört futottam nyáron a legmelegebben két súlyzóval a kezemben, de ez nem fizikai, hanem mentális edzés voltemlékezett vissza.

Első rekordja után sokan kezdtek sütésbe az országban, így többen megdöntötték azt, ezért 2011-ben a zsombói iskola udvarán már 48 sütővel sütött egyszerre 24 órán keresztül, ezzel új magyar csúcsot állított föl. Ezután 2012-ben a zsombói falunapon 18 ezer darabot készített egy nap alatt. Ezt a rekordot is túlszárnyalták,

mire válaszul Kevermesen állította fel az új csúcsot, akkor 33 ezer sült meg 24 óra alatt, ami rengeteg, mégis mind elfogyott már aznap.

A mutatványhoz nem kevesebb mint 700 kilogramm liszt kellett, 90 literes dézsában keverték a tésztát egy keverőszárral. Tejport és tojásport használtak, szóda nem volt benne, hiszen ekkora mennyiséghez 2 ezer liternyi kellett volna. Utolsó rekorddöntése Dunaföldváron történt, ahol helyiekből álló 30 fős csapattal 48 ezer palacsintát készítettek el 24 óra alatt, 1300 kiló liszt felhasználásával.

Elárulta, hogy soha többet nem szeretne rekordot felállítani, mert nagyon jó buli ugyan, de rengeteg teendővel, előkészülettel jár. Az is meglepő, hogy elmondása szerint otthon sosem készít palacsintát, csupán ha eseményekre hívják őt.

Hogy miért éppen palacsinta? A TV2 Mokka című műsorában elárulta: 30 évvel ezelőtt táboroztak Dömösön, a Rám-szakadékhoz látogatva pedig a makói Karcsi bácsi sütött nekik palacsintát, amit nem hittek el neki elsőre, de aztán vagy száz darab elkészült, nem tudták hogyan. Ez volt a motivációja arra, hogy megtanulja, majd a következő tábor alkalmával már ő készítette a palacsintákat, amelynek vagy a felét el is rontotta, de minden kezdet nehéz.