Nekiestek a vásárhelyi kőfal felújításának, amit a szegedi árvíz miatt építettek a belváros köré

Megkezdődött a hódmezővásárhelyi kőfal felújítása a Szőnyi és Imre József utca között – írja a Hódpress. Örökségvédelmi szempontok szerint dolgoznak, a 300 méteres szakaszt közel 5 millió forintból rendberakva.

A hódmezővásárhelyi árvédelmi fal, vagy ahogyan a helyiek hívják, a „kőfal” a várost körülvevő árvédelmi töltés 3006 méter hosszú, téglával burkolt szakasza, egyben egy igencsak különleges, városképi jelentőségű műemlék. 1879-ben építették, miután Szegedet lényegében leradírozta a térképről a Tisza, és a vásárhelyiek nem akarták, hogy hasonló történjen velük.

A fal – mivel 1879-ben épült – eléggé régi már, és ez helyenként látszik is az állapotán, ezért döntöttek úgy, hogy helyenként javítanak, állagmegóvnak.

„Most a Szőnyi utca és az Imre József utcai szakasz, ami műbe van véve, még munkálatok folynak. Kitakarították a növényzettől és malterral visszapótolták a falazatot. Felvettük a kapcsolatot a Műegyetem örökségvédelmi tanszékével és az örökségvédelmi tanáccsal is. Mivel karbantartásról van szó, ahol az állagmegóvás az elsődleges cél, ezért konkrétan meghatározták az anyagokat és technológiákat” – fejtette ki Kőfalvi Ágnes műszaki ellenőr, akinek már csak akkor lenne ideillőbb neve, ha Kőfali Ágnesnek hívnák.

A falat csak 5 foknál melegebb napokon lehet javítani, ebből is 30 áll a rendelkezésre.

Címlapkép: Bődey János / Index