Az intenzíven lévő Csollány Szilveszternek üzent Bányai Gábor: a legfontosabb az akaraterő

Egy hete írtuk meg mi is, hogy az 51 éves, a versenyzéstől 2003-ban visszavonult, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter koronavírus miatt kórházban fekszik, az állapota súlyos, lélegeztetőgépre került. Arról szintén beszámoltunk, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője, az 52 esztendős Bányai Gábor összesen 111 napot töltött intenzív osztályon, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69 napig pedig a műtüdő segítségével tartották életben.

Most a mélységet megjárt Bányai adott egy interjút a Blikknek arról, hogy neki mi segített a felgyógyulásban, és mire lehet szüksége Csollánynak. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az akaraterő. Az orvostudomány lehetőségei is behatároltak, a végén a betegen múlik, hogy elmegy vagy marad. Nekem rengeteget segített, hogy a családom sokat látogatott, mindig ott voltak mellettem a szeretteim, amikor csak lehetett.

Nem engedték el a kezemet, és én ezt, tudat alatt éreztem, ez volt a kulcs”

– mondta a Blikknek. Ebben az ECMO nevű eszköz segíthet, ugyanis képes a tüdő nélküli légzést megvalósítani, hétköznapi szóhasználattal műtüdő. A Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják vele életben, és ilyennel kezelték Bányait is. Amikor rá voltam kötve a gépre, altatásban voltam. Az orvosok és ápolók mégis megérintettek, simogattak, beszéltek hozzám, törődtek velem. Ugyan reagálni nem tudtam, de éreztem a gondoskodásukat, és ez is rengeteg erőt adott nekem – tette hozzá Bányai.

Szerinte most az a legfontosabb, hogy javuljon Csollány állapota, de Bányai saját példájából tudja, a teljes felépülésig vezető út nagyon hosszú. Sajnos az elhúzódó betegség alatt teljesen leépül az izomzat, kell fél év, mire újra teljes, önálló életet élhet az ember – mondta a képviselő.