A megyében 26 ezer forint négyzetméterár is létezik, a legdrágább utcák Szegeden vannak

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik.

Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Csongrád-Csanád megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral.

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110–388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2–37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Csongrád-Csanád megyében tavaly átlagosan 280 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 260 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 7,5 százalékos növekedésnek felel meg.

„Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Csongrád-Csanád megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Csongrád-Csanád megye legdrágább utcái mind Szegedről kerültek ki.

Az első helyet a Sándor utca szerezte meg 548 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen a Kárász utca 528 ezer, a harmadikon pedig a Vadmacska utca áll 515 ezer forintos összeggel. A top 10-ben szerepel még a megyeszékhely Hétvezér, Cserzy Mihály, Csaplár Benedek, Béke, Sóhordó, Apáca, Hiúz utcája 477–511 ezer forinttal.

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is: a megyében tavaly 26–34 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Árpádhalomhoz, Nagylakhoz, Csanádpalotához, továbbá Mindszenten található Thököly Imre utcához és a szentesi Orosházi úthoz köthetőek. 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. A listát Szeged vezeti 452 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Algyő 355 ezer forintos, majd Deszk következik 347 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Mórahalom, Szatymaz, Tiszasziget, Sándorfalva, Újszentiván, Hódmezővásárhely, Zákányszék 251-299 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Árpádhalom 17 ezer forintos átlaggal. Emellett még Királyhegyes, Nagyér, Nagylak, Csanádalberti tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 20-32 ezer forinttal. 

Forrás: ingatlan.com