Márki-Zay szerint nagyobb esélye van Lázár ellen, minthogy az ellenzék legyőzze a Fideszt

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az Indexnek adott interjút. Ebben kapta a kérést, miszerint egy mondattal írja le a vízióját, ő ezt elintézte egy szóval: korrupcióellenesség.

Az interjú során felmerült, hogy barátai is többen lettek, amióta az országos politikában tényező lett, de az ismerőseinek a száma az, amely inkább megszaporodott. Az ellenségeinek számára vonatkozóan megemlítette, hogy van egy nagyon régi fideszes ismerőse, akit negyven éve ismer, és „most válogatott szavakkal szid és fröcsköl, mert stróman, és tart a kormányváltástól”. Márki-Zay szerint ennek oka, hogy „hirtelen elérhető közelségbe került az elszámoltatás”, ami neki rendkívül kellemetlen. Őt leszámítva nem igazán érzett változást az ellenségei számában. 

Az Index-interjú rátért arra, hogy a Gyurcsány Ferenccel való konfliktusán túl az elmúlt hetekben Donáth Anna, a Momentum frissen megválasztott elnöke is kritikát fogalmazott meg Márki-Zay Péterrel szemben, mégpedig a migránsszámlálójával nem tudnak azonosulni a momentumosok. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy magyarázta ezt, hogy nagyon sokszínű az ellenzék. Hál’ istennek nem értünk mindenben egyet. Egy csomó mindenben én sem értek egyet vele, de ez így van jól. Sokpárti koalíciós kormányzásra készülünk, amiért kritizálnak is minket a fideszesek, de ez önmagában érték. 2010 óta ugyanis egy egypárti kormányzás zajlik Magyarországon, ez pedig nem jó.

Nincs kontroll, nincs kompromisszum, bármilyen ostobaságot kritika nélkül át lehet verni a parlamenten.

Orbán Viktor első kormánya volt a legjobb, 1998 és 2002 között. Az tényleg egy koalíciós kormány volt, és akkor nem volt kétharmada. Pont a koalíció és a kompromisszumkészség az, amitől az sokkal sikeresebb volt, mint a mostaniak” – mondta.

Ahogy a pénzre terelődött a szó, megemlítették, hogy Márki-Zay kampánya mögé több milliárdos is beállt. Bige László elmondása szerint némi aprót adott a kampányára, míg Bojár Gábor a tanácsaival is segíti őt a pénzén túl. Arra, hogy ebben van-e kivetnivaló, Márki-Zay azt mondta; az amerikai mintát veszi alapul, ahhoz ez teljesen természetes és transzparens. Itthon miért ne lehetne ugyanígy csinálni? A támogatásokért cserébe nem ígértünk senkinek semmit. Nekik sem. Egy ígéretünk van, hogy egy tisztességes, európai jogállamot fogunk felépíteni. Én elfogadtam támogatást a kezdetektől fogva. Azt viszont leszögezném, hogy soha egyetlen forint közpénzt nem kaptam.

Mindig magántámogatásokból kampányoltam, amiben az ezer forintos, egyetemisták, diákok által befizetett összegek is ugyanolyan fontosak voltak, mint Bige László vagy Bojár Gábor néhány milliós támogatása.

Nem kértek és nem is kaptak cserébe semmit. Bárki legálisan utalhat a kampányszámlánkra. Az én függetlenségemet pont, hogy ez adja” – magyarázta.

Az Index rákérdezett, hogy Mészáros Lőrinctől is elfogadna-e támogatást, mire Márki-Zay elárulta, hogy ez még nem merült fel benne, de semmi nem akadályozza meg abban, hogy ő is átutaljon ötmillió forintot a számlájura: nem fogom visszaküldeni neki. Ez engem egyáltalán nem fog megakadályozni abban, hogy a nála lévő állami vagyont, amelyhez esetleg igazságtalan módon jutott hozzá, azt a nemzet számára visszaszerezzük a kormányváltás után” – emlékeztetett. Márki-Zay egyéniben is indul Lázár János ellen Hódmezővásárhelyen.Az esélyeit latolgatva elmondta, nem tart attól, hogy esetleg kikapjon Lázár Jánostól.

Még nagyobb esélyt látok Lázár János helyi legyőzésére, mint az ellenzék győzelmére a Fidesz ellen.

Itt furcsállták a kijelentését az ellenzék vezéreként, de gyorsan hozzátette: „Ha az ellenzék országosan is győzni tud, amiért folyamatosan dolgozunk, akkor biztos, hogy Lázár Jánost is meg fogom verni itt helyben. De ha mégis úgy alakulna, hogy én kikapok tőle, de az ellenzék győz országosan, én kibékülnék ezzel a szcenárióval is.Arra az eshetőségre, ha országosan sem győznek, akkor elfogadja-e a választás eredményét azt mondta, hogy azt igen, miszerint ebben az országban nagyon sok Fideszre szavazó ember van, de azt nem fogadja el, hogy itt lehet lopni, karaktergyilkolni, hogy ukrán szavazókat hoznak be tömegével. Hogyan lehetne ezt elfogadni?

Mint mondta, nyilvánvalóan tisztességes ember nem fogja elfogadni a sorozatos választási csalásokat, a hazug, lejárató kampányt. Hogyan fogadnék el bármilyen választási eredményt legitimnek ilyen feltételek között?” A végén azzal nyugtatott, hogy ő keresztényként nem az erőszak híve. A teljes interjú ide kattintva olvasható.