Deszken szinte szegedi lakásárak vannak, az új lakások száma elmarad a magyar átlagtól a megyében

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac. Az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Csongrád-Csanád megyében.

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. Az idei év első felében Csongrád-Csanád megyében tízezer lakosra vetítve 5,5 új lakás épült, ami elmarad az országos átlagtól.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.”

 A szakember azt is kifejtette, hogy mivel Szeged egyetemváros, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

A használt lakóingatlanok piacán az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten, az új lakások ára viszont több mint 10 százalékkal nőtt.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat; igaz ez Csongrád-Csanád megyére is. Szegeden az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 648 ezer forintot, a használt szegedi lakóingatlanok ára pedig 467 ezer forintot tett ki.

A használt lakóingatlanokat nézve a megyében jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül 

  • Csongrádon 173 ezer forintos, 
  • Makón 174 ezer forintos, 
  • Szentesen 209 ezer forintos, 
  • Hódmezővásárhelyen 270 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat.
  • A szegedi agglomerációba tartozó Deszken 445 ezer forint volt a négyzetméterár a kínálati piacon.