Egy vadász az egyik kutyát lelőtte, dögkútba dobta, míg a másikat megsebesítette egy bárány miatt

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a hivatásos vadásszal és megbízójával szemben, akiknek magatartása következtében 2020 tavaszán egy fajtiszta németjuhász kutya elpusztult, míg egy másik súlyosan megsebesült – írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vádirat szerint a Szeged környéki településen élő nő 2020. április 27-én délután észrevette, hogy a tanyája mögötti, villanypásztorral körbekerített legelőn egy széttépett báránya fekszik. A nő egy ismerősétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a környéken kóborol két németjuhász kutya, amelyek tulajdonosa nem ismert. Délután 5 óra körül a nő a tanyája ablakából kinézve látta a két kutyát, akik az udvarára is bementek. A nő a saját kutyáját elengedve zavarta el a két állatot, akik egy közeli tanya területére távoztak, melynek tulajdonosa korábban befogadta az elkóborolt állatokat.

A nő ezt követően felhívta hivatásos vadász ismerősét azzal, hogy lője ki a tanyája területére tévedt kutyákat. Röviddel ezt követően a férfi terepjárójával körbejárta a környéket és ismeretlen módon a tanya tornácán fekvő két kutyát semleges területre hívta, majd ott egy golyóspuskával egy-egy lövéssel azokat leterítette. A lövések következtében az egyik kutya azonnal elpusztult, míg a másiknak súlyos sérülései keletkeztek. A férfi az elpusztult kutyát egy dögkútba dobta, míg a másik kutyának sikerült visszafutnia oda, ahonnan a vadász elhívta az állatokat.

Időközben egy a közösségi oldalon megjelent felhívásra jelentkezett az állatok gazdája is, aki a megsebzett kutyát állatorvoshoz vitte és a gyors orvosi beavatkozás, valamint a többszörös utógondozás hatására a kutya életét sikerült megmenteni. A vádlottak a sértettnek az egyik fajtiszta kutya elpusztításával 250 000 forint, míg a másik kutya megsebesítésével 102 000 forint kárt okoztak.

A járási ügyészség a nőt és a vadászt minősített állatkínzás bűntettének kísérletével és rongálás vétségével vádolja. Az elkövetők bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.