Migránsokat szállított a felborult furgon, 20-an kórházba kerültek

Arról írtunk már délután, hogy felborult egy Ford Transit a Domaszéknél, az azonban új infó, hogy

a járműben összesen 25-en utaztak és közülük 20-an kórházba is kerültek.

A baleset 17 óra 15 perc körül történt Domaszék külterületén, az 1-es dűlőben, amikor a 24 határsértőt szállító Ford valamiért egy balra ívelő kanyarban árokba borult. A rövid időn belül helyszínre érkező rendőrök a sérülteket a járműből kisegítették és azonnal riasztották a mentőket, valamint a tűzoltókat.

Ellenőrzésük során a csoport tagjai közül

  • 14 fő szír,
  • 9 fő szomáliai és
  • 1 fő palesztin

állampolgárnak vallotta magát. Az öt gyermek, nyolc nő és 11 férfi azonban sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta igazolni. A járművet egy magyar férfi vezette.

A baleset következtében a mentők mindenkit kórházba szállítottak. A sofőrt az egyenruhások előállították a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene – őrizetbevétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indul eljárás. Az illegális migránsokkal szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett egyébként alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.