Egy fasz formájú faszobor borzolja a kedélyeket Makón

„Ez az alkotás fogadja mostantól az Erzsébet-házba érkezőket, hogy hirdesse, itt az angyali természet és gondoskodás van otthon” – olvasható az Angyalsóhaj Alapítvány honlapján.

Az itteni bejegyzés szerint „egy fából készült angyal szobor készült az Erzsébet házi, nyári táborban, ahol a fafaragás iránt érdeklődő gyermekekkel foglalkozott egy héten át az alkotó, Bede Dánijel. A közös munkát otthonában tökéletesítette. A felületkezelt, szépen kidolgozott szobor most került vissza az épületbe, miután elnyerte végleges formáját.” Mint azt a Makói Csípős írja,

az alapítvány alapítója Farkas László, a makói polgármester, Farkas Éva Erzsébet férje.

A cikk bár tárgyilagos, a kommentelőknek is feltűnt a szobor hasonlósága a férfi nemi szervvel:

  • „Ez most nem oltási igazolvánnyal,hanem 18-n felüli igazolással látogatható.”
  • „Hát nekem nem az angyal ugrott be róla így elsőre.”
  • „Nem tudom elhinni, hogy ebbe se az alkotó, se az ajándékozott nem latja azt, amit mindenki más…!”
  • „18 éven felüliek tábla lemaradt.”
  • „Biztos bennem van a hiba, ám angyalt nem látok. Amit látok, azt meg nem merem leírni.”

Erre a készítő, Bede Danijel a Magyar Narancsnak úgy reagált: „Nem lenne ennyi rossz szándékú megjegyzés, ha nem a polgármesterről lenne szó.” Az alkotó elmondta, látta a véleményeket a közösségi oldalon, a lapnak annyit elárult, hogy nagyon el is keseredett a kommenteket olvasva; úgy érzi, eszközzé vált a szobor egy politikai csatározásban, és

emiatt jó néhány emberrel meg is szakította a kapcsolatot, köztük Mucsi Tamás képviselőt is kitette az ismerősei közül.

A makói Mucsi – aki a DK színeiben egyéni képviselőjelöltként indult Márki-Zay Péter ellen a vásárhelyi körzetben – ugyanis szintén megosztotta a posztot közösségi oldalán. Mint írja: „Farkas Éva faszobrot kapott ajándékba 😳” A kommentelők itt is csak a nyilvánvalót tudták észrevenni:

  • „Farkangyal?”
  • „Nem hiába csak nők állják körül. Nemhogy meghívták volna a Szájert is.”
  • „No és mit ábrázol?”
  • „Ez most vicc, photoshop, ugye?”
  • „Tegnap megosztottam egy csoportban, cím nélkül. Ne tudjátok, mi volt a vélemény. Bede Dani félrelőtt, vagy szándékoltan alkotott egy dildót.”
  • „Faszszobor...”

A DK-s képviselő a Magyar Narancs kérdésére azt írta, hogy ha már a posztját 18 ezren megnézték, kétszáznál többen hozzászóltak, és a legtöbben ugyanarra asszociálnak, akkor két dologra gondolhat az ember. Vagy a művész szánta politikai fricskának, az érintettek meg óvatlanul belesétáltak a csapdájába, vagy szerencsétlenül sikerült művészi alkotásról van szó.

„Utóbbi esetben a művésznek mihamarabb tisztáznia kellett volna a helyzetet, mielőtt a rossz asszociációk eluralkodnak a kommentelőkön. A művész azonban ez idáig nem adott magyarázatot, iránymutatást az alkotásához. Ez joggal támasztja alá a tömegek azon gondolatát, hogy asszociációjuk helyes. Hiszen a művészvilágtól nem áll távol az ilyen fajta művészi önkifejezésbe rejtett fricska” – mondta.

A fotón így néz ki az angyal, amelyet az Angyalsóhaj Alapítványnak ajándékoztak, miközben egyedül a makói polgármester, Farkas Éva Erzsébet arcáról rí le a felismerés, ahogy arra gondolhat, ennek milyen visszhangja lesz, ha kikerül a nyilvánosság elé:

Fotó: Angyalsóhaj Alapítvány