Hatalmas aranysakált lőttek ki a deszki Holt-Marosnál

Csongrád-Csanád megye déli részén, Deszken a Deszki Gazdák Vadásztársaság területén lőtt le egy mintegy 16 kilogrammot nyomó aranysakált Kovács Attila vadász vendégként – számolt be az agrojager.hu.

Egy a Holt-Maros öltelte szarvasmarhatelep szomszédságában nyúlsírámmal (ez a hazai ragadozók behívására szolgáló síp) próbálkozott, amire először egy róka, majd később egy aranysakál reagált. A hívásra a toportyán megállt, de az egércincogásra tovább közelített. A lövést követően a 16,28 kilogrammot nyomó vad tűzben rogyott össze

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó faj, más elnevezései a nádi farkas, réti farkas, toportyán és csikasz. A XIX. századig Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt, történelmi elterjedési területének északi pereme volt a Kárpát-medence. Élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt az 1940-es évekre Bulgária kivételével gyakorlatilag egész Európából kipusztult, bár szórványos példányokat körülbelül évtizedenként még jelentettek. 1940 és 1990 között hazánk területén nem találtak szaporodó párt, csupán néhány kóbor példányt, 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájára Magyarországon kihalt fajként került fel.

Fotó: Nimród Vadászújság