A kétfarkúak elnöke: Márki-Zay városának honlapján nincsenek fent a 2018 utáni közpénz-szerződések

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke a Partizán vasárnapi műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, Hódmezővásárhely honlapján nem elérhető minden szükséges dokumentum – írja az Átlátszó.

Az Átlátszó-cikk megjelenése után néhány órával a 2018-as, 2019-es és 2020-as dokumentumok linkjei már működnek a városházi honlapon, de a 2021-es szerződéslistának továbbra sincs nyoma.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje rendszeresen megemlíti az átláthatóság fontosságát, ami a miniszterelnöki programjának is része a korrupció felszámolásának részeként. Eredményei között szerepelteti, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta elérte, hogy „átláthatóvá váltak a beszerzések, tiszta versenyben nyernek a vállalkozások”.

Azonban az Átlátszó azt írja, Hódmezővásárhely honlapján nem voltak elérhetők a 2018 utáni, 5 millió forintot elérő szerződések listái, amiket az Infotörvény szerint kötelező (lenne) közzétenni. A nettó 5 millió forintot elérő vagy meghaladó szerződések listáját kötelező kitenni minden közpénzből működő szervezet és cég honlapjára, ezek ugyanis közérdekű adatok, hiszen közpénzre vonatkoznak.

Erre Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke hívta fel a figyelmet a Partizán Spartacus című műsorának november 7-i adásában. „Amikor Márki-Zay Péter az átláthatóságról beszél, akkor tök szerencsés lenne, hogyha mondjuk Hódmezővásárhely weboldalán szerepelne 2018 óta az 5 millió forint feletti szerződések listája, ami az átláthatóságnak a legalapabb dolga, és sajnos nem így van” – mondta Kovács Gergő. 

A hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján itt érhetők el a 2011 és 2020 közötti szerződések adatai. Azonban a 2018-as, 2019-es és 2020-as kiadásokat tartalmazó pdf-formátumú listákra kattintva a 404-es hibaüzenet érkezett előzőleg, tehát tényleg nem volt elérhető, Kovács igazat mondott. A 2021-es szerződések pedig egyáltalán nincsenek fent a honlapon.

Valóban nem volt szerencsés az, hogy ezek az adatok pont Márki-Zay Péter városában nem voltak megfelelően feltöltve, remélhetőleg az idei is pótolva lesz.