„Retteg itt a fene, micsoda hülyeség!”

A kormány videója: újra rettegnek Mórahalmon. Mórahalmi járókelők: „Retteg itt a fene, micsoda hülyeség!”. A Népszava munkatársa Szerbiába is átment, ahol hasonló volt a vélekedés. Még magukat a menekülteket is megkérdezték.

A múlt héten írtuk meg mi is, hogy a magyar kormány közösségi oldalára kikerült egy videó, amelyben mórahalmi lakosokat szólaltattak meg arról, mit tapasztalnak és gondolnak a menekültekkel kapcsolatban. Az egyikük szerint iszonyatosan nagy hullám jön. Két helyi asszony arról számolt be, hogy hallja a rendőrök hangosbemondóit, a határ és a házuk felett köröző katonai helikoptert is. „Hat unokám van, csak arra tudok gondolni, hogy megvédjük a hazát. Mindenáron. Ahogy a magyarok tették mindig” – mondta akkor egy hölgy.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Mórahalmi lakosok drámai beszámolói az „iszonyatosan nagy” migránshullámról és helikopterekről

A magyar kormány közösségi oldalára kikerült egy videó, amelyben mórahalmi lakosokat szólaltattak meg arról, mit tapasztalnak és mit gondolnak a menekültekkel kapcsolatban. Az egyikük szerint iszonyatosan nagy hullám jön.

Ezúttal viszont a Népszava tudósítója járt a helyszínen, aki arról számolt be, hogy a szokásos, mindennapos életét éli a szerb határnál fekvő Mórahalom; sokan buszra várnak, építőanyagos autók mennek el mellettük. „Ez odaát, Szerbiában készülhetett, nem itt” – véli egy idősebb hölgy a kormányzati videóban látható menekültekről, aki utoljára 2016-ban látott olyat, hogy hatvanan ültek reggel az út szélén. Elmondása szerint hónapok óta nem láttak a városban menekültet.

A videóban nyilatkozó egyik hölgyre is sikerül rátalálniuk; közigazgatásilag Mórahalmon laknak, de több kilométerrel távolabb, közvetlenül a határsáv melletti kis tanyáikon. A valóságban életvidám, kedves jelenség a lap tudósítása szerint. Az is kiderült, nemrég költözött vissza Franciaországból, ahová azért időnként visszajár. Arra, hogy a mórahalmiak nevettek a kormányzati videón, azt mondta: „Az lehet, hogy ők odabent nem látnak ebből semmit, mi viszont igen.”

Azt állította, hogy a mezőn szokta látni a menekülteket a rendőrökkel, egyszer vagy húszan be is csöngettek az egyik tanyára szerinte. A tanya tulajdonosa nem nyitott ajtót, hanem kihívta a rendőrséget. „Talán csak szállást néztek és ellenőrizték, hogy otthon van-e a tulajdonos” – mondja. Állítólag egyszer amikor Franciaországban tartózkodott, az ő tanyájára is betörtek. A mórahalmiak véleménye szerint Szerbiában tényleg súlyos lehet a helyzet, de mint az kiderült, a többségük a magyar televízióból hallotta ezt.

A lap arról ír, hogy a hivatalos adatok szerint a 2015-ös menekülthullám nagyjából egy százaléka érezhető ma a területen; akkor főleg a Szíriai háború elől mintegy félmillió menekült érkezett Szerbiába. Most viszont a szerb hatóságok a Vajdaságban, a magyar-szerb határtérségben szeptember végén mindössze 1000 fő körül lehet a menekültek és migránsok száma. A 2017-ben életbe lépett szabályok szerint az elfogottakat vissza kell kísérni Szerbiába. Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának főmunkatársa szerint

a „migrációs nyomás” abból áll, hogy az elfogottak újra és újra, akár tízszer-hússzor próbálkoznak.

A Népszava cikkét érdemes elolvasni, abból még kiderül, hogy a valóságban mindenki lazán veszi a dolgokat, a migránsok szerint „Hungarian Police best!”, Horgostól Szabadkáig se menekült, se rendőr, a bácsszőlősi lakosok szerint a magyar politika fújja fel válsággá a menekülthelyzetet. Egyikük, aki menekültet már vagy másfél éve nem látott, de szerinte biztos, hogy súlyos a helyzet, elmondja; mindezt a magyar köztévéből hallotta.