Makón nagyon rossz az átoltottság, így a megye legfertőzöttebb városa lett

„Makón és térségében drasztikusan megnőtt a karanténban lévő személyek száma, pénteken 241 fő volt karanténban, ez lényegesen több, mint az előző három hullám idején. Összesen 148 fő igazoltan beteg, ez a két nappal korábbi adatokhoz képest 20 százalékos növekedés” – ezt makói polgármester, Farkas Éva Erzsébet mondta  a Makói Városi Televízióban.

Mától a polgármesteri hivatal udvarán a korábbihoz hasonlóan két ügyfélszolgálati sátort állítottak fel, majd kérte, hogy lehetőleg telefonon vagy e-mailben kérjenek az ott ügyet intézni akarók időpontot, hogy ne legyen tömeg. Makón még nem hoztak döntést járványügyben és az oltásokkal kapcsolatban, a polgármester szerint ez november 15-éig megszületik az átoltottság és a járványügyi szakemberek véleményének függvényében.

Ábrahám Judit főorvos már arról beszélt, hogy a megbetegedéseknek a 99 százalékát oltatlanok adják, az érintett korosztály pedig leginkább a 40–60 éves. Elmondta azt is, hogy a térség 51–51 százalékos átoltottsági aránya rendkívül alacsony,

a megyén belül pedig Makó számít a járvány szempontjából a legfertőzöttebb városnak, utána következik Hódmezővásárhely és Szeged.

Mint az ismert, október 29-én, pénteken jelent meg a kormányrendelet, amely minden munkáltatónak jogosultságot ad arra, hogy kötelezővé tegye munkáltatói számára az oltást. Az önkormányzatoknál ezt jogot a polgármesternek delegálták. Szegeden is volt oltottsági felmérés, az önkormányzati cégeknél ez 82,3 százalékos, ami jóval magasabb nem csak a hazai, hanem az európai átlagnál is. Ezért a polgármester nem rendel el kötelező oltást, de a kötelező maszkviselést november 5-étől, péntektől igen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Botka az önkormányzatnál a kötelező oltást nem, a maszkhasználatot viszont elrendelte

Az önkormányzattól hozzánk befutott közlemény szerint október 29-én, pénteken jelent meg a kormányrendelet, amely minden munkáltatónak jogosultságot ad arra, hogy kötelezővé tegye munkáltatói számára az oltást. Az önkormányzatoknál ezt jogot a polgármesternek delegálták.

Nemrég egyébként pont Botka László panaszkodott arról, hogy a kormány nem közöl területi adatokat a fertőzöttekről és az oltásokról: „Nem tudom, hogy a mai napon a szegediek hány százaléka van beoltva, nem tudom, hány fertőzött van a városban és nem tudom, mennyi beteg van” – mondta. Egyetlen, májusi adatot közölt a kormány az átoltottságról, ebben Szeged jól állt, Botkáék azóta már 80 százalék felettivel számoltak, miközben az országos átlag 60 százalék körüli.

A múlt héten a Portfolio közölt egy ábrát arról, hogy a megyéknél hogyan alakultak a heti fertőzöttségi adatok. A térképen jól látható, hogy Csongrád-Csanád megyében volt a legrosszabb a helyzet, itt 377,7 fő új fertőzött volt 100 ezer lakosra vetítve az elmúlt egy hétben. Minket követett Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye 366 körüli értékekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Csongrád-Csanád megyében szabadult el leginkább a vírus a héten

A Portfolio közölt egy ábrát arról, hogy a megyéknél hogyan alakultak a heti fertőzöttségi adatok. A térképen jól látható, hogy Csongrád-Csanád megyében a legrosszabb a helyzet.