Vasárnap csak délig 143-an jutottak át a kerítésen a megyében

Ásotthalom, Öttömös, Röszke, Szeged – ezen települések külterületein kaptak el a rendőrök különböző speciális csoportjai olyan migránsokat, akiknek valahogyan sikerült átjutniuk a határkerítésen vasárnap.

Az első három csapat éjjel jutott át, összesen 81 főt tartóztattak fel az egyenruhások az idevezényelt cseh rendőrökkel együttműködve éjfél után néhány perccel, illetve 1 órakor és fél 3-kor Röszke és Szeged külterületein. A csoportok tagjai szír, marokkói, tunéziai, líbiai, algériai és palesztin állampolgároknak vallották magukat, de a rendőrség szerint nem voltak náluk iratok.

Reggel fél 8 és fél 9 között Öttömös és Ásotthalom környékén bukkantak két részben összesen 24 szír és eritreai polgárra a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőrei szintén a cseh rendőrökkel közösen.

11 órakor és 11:25-kor újabb két csapatot fogtak meg, az egyiket megint Öttömösnél, a másikat pedig Szegedtől délre, valószínűleg Gyálarétnél a Tisza-ártérben. A 38 fő közül szír, afgán és szomáliai személyek kerültek elő.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton egyébként arról beszélt az M1-en, hogy több mint százezer határsértőt fogtak el idén eddig a magyar határon, és ezernél több embercsempész ellen indítottak eljárást

Bakondi György szerint jelenleg 2015-nél is rosszabb a migrációs helyzet: a klasszikus útvonalakon továbbra is aktívak a migránsok, és új útvonal nyílt Fehéroroszország felől Lengyelország, Lettország, Litvánia felé.