Az erős szél és a várható viharok miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki a megyére

Másodfokú riasztásokat is kiadtak a viharos szél veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megye több járására csütörtök délelőtt. Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint frontrendszer hullámzik az ország fölött. Ennek hatására sokfelé, több hullámban várható csapadék: az eső, záporeső mellett előbb a Dél-Dunántúlon és a középső megyékben, később már a délkeleti tájakon is előfordulhat zivatar, amelyet esetenként – rövidebb idő alatt akár 20 milliméternél is több esővel – intenzív csapadék kísérhet.

A déli szelet Békés és Csongrád-Csanád megyében a kora délutáni órákig viharos, néhol esetleg erősen viharos lökések is kísérhetik. A délutáni óráktól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. Az ország délkeleti kétharmadán éjfélig akár nagy területen is lehullhat több mint 20 milliméternyi csapadék. Mint írták, péntek hajnalra, illetve reggelre a szélcsendes vidékeken (nagy területen elsősorban az Északi-középhegység térségében, esetleg a Dráva-völgyében) köd képződik, amely helyenként napközben is megmaradhat. A délkeleti, keleti határvidéken pedig péntek éjfélig is sok eső várható.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt mondta: mindenkitől azt kérik figyeljék a meteorológiai szolgálat jelzéseit. Elmondta: már csütörtök délelőtt kaptak riasztásokat Békés és Csongrád-Csanád megyében fakidőlés miatt. Azt kérik, az érintett területeken ne parkoljanak fa alá, valamint pakolják el azokat a tárgyakat, amelyeket felkaphat a szél - tette hozzá. (via MTI)