A Jovány Busz Kft. tulajdonosának fia vezette Márki-Zay Péter kampánybuszát, egy vásárhelyi sportcsapat egyből felmondta a szerződésüket

„A Hódmezővásárhelyi Vízilabda Club a tegnapi nappal felhívott és elmondták, hogy az összes eddigi utat, amit ezek után még megrendeltek, lemondják, és megszüntetnek velem minden kapcsolatot” – mondta Jovány Gyula, a Jovány Busz Kft. vezetője a Hódpressnek. Elmondta, döntésüket nem indokolták. Jovány kiváló szakmai és baráti kapcsolatot ápolt 2010 óta a klubbal, semmi előjele nem volt az egésznek.

Véleménye szerint egy ember utasítása lehetett mindez, egy szerződéses kapcsolat egyik napról a másikra való megszűnését nem tudja mással magyarázni. „Ők egy családi vállalkozás, kár, hogy ilyen, a pártállami időkre emlékeztető döntés született” – állította a vásárhelyi lapnak.

Dr. Soós Gábor, a HVSC elnöke a Vásárhelyi Médiacentrumnak annyit mondott; alkalmi jellegre szóló szerződéses kapcsolatuk volt a Jovány Busz Kft.-vel. Azt azért bontották fel, mert már maguk is meg tudják oldani a csapat szállítását. A Hódpress is kapott arról információkat, hogy a csapat saját busz(oka)t szerezhetett be. Jovány erre azt állította, nála olcsóbban nem tudná senki megoldani a csapat fuvarozását.

A HVG szerint Jovány fia, ifj. Jovány Gyula nemrég Márki-Zay Péter előválasztási győzelmi beszédében is előkerült; az apja cégének munkatársaként,

állítólag szabadidejében vezette a kormányfő-jelölt kampánybuszát, majd ezt követően történt a szerződésmódosítás.

Nem ez volt az első ügy a szolgáltató körül: Márki-Zay Péter tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről. Ez alapján március 1-jétől kettő, a műszakváltásokhoz igazodó “munkásjárat” és három, a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedett volna óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatnák ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat.

Az önkormányzat tavaly ajánlatot kért a Volánbusztól a szolgáltatás ellátására 2021. március 1-jétől, de a cég nem nyújtott be ajánlatot, mert hatályosnak tartották a 2023 év végig tartó közszolgáltatási jogviszonyt, s álláspontjuk szerint az ajánlatkérésnek sem volt megfelelő jogalapja. Emellett az önkormányzat felhívása nem tartalmazta a megalapozott ajánlattételhez szükséges információkat az az állami cég szerint. A Volánbusz először a médiából értesült a szolgáltatóváltásról, és február 18-ig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott a települési önkormányzat által kiírt pályázat eredményéről, az azt követően érkezett tájékoztatás pedig nem terjed ki a közszolgáltatási szerződés felmondására.

A Jovány Busz Kft. március 1-jén megkezdte a szolgáltatást, ám a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal március 3-án felfüggesztette a cég működését, mivel annak két külföldről behozott járművén nem végezték el a “közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítéséhez szükséges műszaki vizsgálatokat. Ennek oka az volt, hogy a Jovány Busz Kft. nem kérte a menetrend szerinti személyszállításhoz szükséges honosítási engedélyt.