Megépült a Bordány és Szeged közötti kerékpárút hiányzó, „halálúti” szakasza

Még nincs teljesen kész, de a lakosság már használatba vette a bordányi kerékpárutat. Az EU 340 millió és a város 84 millió forintjából készült beruházás biztonságosabbá teszi a környéken a közlekedést, és azt a célt szolgálja, hogy minél fenntarthatóbb legyen a város közlekedése – írta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester Facebookon.

Ma fejezte be a Vízép Holding Építő és Szolgáltató Kft. a Szeged–Bordány kerékpárút hiányzó szakaszának kivitelezését, amelynek majd novemberben lesz a műszaki átadás-átvétele. A munkát még áprilisban kezdték. A teljes beruházás bruttó 340 millió forint európai uniós támogatásból és 84 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg a Szeged kerékpárút-hálózat fejlesztésének második ütemében. A projekt része volt még 3215 méter hosszú csapadékvíz szikkasztó árok megépítése is.

„Ez a beruházás is azt a várospolitikai célt szolgálja, hogy Szegeden és a város könyékén minél többen járjanak kerékpárral akár szórakozni, akár oktatási vagy egészségügyi intézménybe igyekeznek, akár a munkahelyükre. Ez a szakasz azért is volt kiemelten fontos az önkormányzatnak, mert valójában egy elővárosi kerékpárút. Bár Bordányba vezet, de Kiskundorozsma külső részén még egy ritkán lakott szegedi térség is található. Sajnos, korábban már történt itt halálos kerékpáros közúti beleset. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy biztonságosabbá tegyük a városnak ezen a részén is a biciklis közlekedést” – mondta a helyszínen Nagy Sándor a Szeged.hu tudósítása alapján.

A szegedi önkormányzat 3 évvel ezelőtt nyert pénzt a fejlesztésre, de nem találtak megfelelő kivitelezőt a közbeszerzési eljárásokon, mert mindenki túl magas árajánlatot tett. A projektben végül a bicikliút mellett 3215 méteren csapadékvíz-szikkasztó árkot is kialakítottak, valamint 83 fát ültettek. Emellett részleges javítási mun­­­­kákat végeztek a meglévő kerékpárúton, illetve kerékpáros átvezetést alakítottak ki a vasúti átjáró utáni gyalogátkelőnél és a Szent János téri kör­­forgalomnál.

A kerékpárút két és fél méter széles, kétirányú, a már meglévő 5,5 kilométeres szakaszt köti össze a szegedi kerékpárúthálózattal. A Sziksósfürdőre vezető Vereshomok út és a Kulipintyó csárda közötti 3,7 kilométeres útszakasz mellett épült meg a 2,5 méter széles, kétirányú kerékpárút a meglévő részek folytatásaként.