Új körforgalom épül Makón az egyik balesetveszélyes csomópontban

Átépül Makó egyik balesetveszélyes csomópontja a NIF Zrt. beruházásában. A 430. számú főút és a 4432. jelű út nagy forgalmat lebonyolító kereszteződése négyágú körforgalommá épül át, így 2022 nyarától biztonságosabbá válik a csomópont az ott közlekedők számára. A kivitelezéssel kapcsolatban Makón tartott sajtótájékoztatót Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere, valamint a NIF Zrt. projektiroda-vezetője Povázsai Pál.

A csomópont átépítése mellett a beruházás részét képezi még a közvilágítás kiépítése 162 m hosszban, valamint az elektromos hálózat légkábel helyett földben vezetett hálózattal történő kiváltása. A 15 méteres belső és 24 méteres külső sugarú aszfaltburkolatú csomópont ki-és behajtó ágait háromszögszigetekkel választják majd el. A kivitelezés ideiglenes forgalomterelés kiépítésével valósul meg több ütemben:

  • Az első ütemben bevezetett lezárás, mely a 4432. jelű út Makóra vezető ágát (Rákosi út) érinti, várhatóan 2021. október végéig fog tartani.
  • A második ütemben jelzőlámpás forgalomterelésre kerül sor a 430. számú főút (M43 Hódmezőv. – Szeged irány) és 4432. jelű út csomópontjában (Mezőhegyes – Tótkomlós irány), tervezetten október végétől – november végéig.
  • A harmadik ütemben a 430. számú főút (Apátfalva irány) és 4432. jelű út csomópontjában (Mezőhegyes – Tótkomlós irány) történik jelzőlámpás forgalomterelés, tervezetten november végétől – december végéig.
  • A kivitelezés további szakaszában félpályás útzár mellett jelzőőrös és/vagy jelzőlámpás forgalomterelésre lehet számítani.

Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere elmondta: 2019-ben született kormányhatározat arról, hogy ez a beruházás bekerüljön a kiemelt közlekedésbiztonsági beruházások közé. Időközben az engedélyes és a kiviteli tervek is elkészültek. Az építkezés pedig októberben elkezdődött. A polgármester kihangsúlyozta, hogy a körforgalom hatékonyabb és biztonságosabb lesz a helybeliek számára.

Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője elmondta: A munkálatok várhatóan 2022 júniusában fejeződnek be. És arra kérte a közlekedőket, hogy a kivitelezés ideje alatt körültekintően közlekedjenek, mert a körforgalom megépítése forgalomtereléssel jár.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg nettó 289 912 170 Ft értékben.