Rejtélyes eredetű szalmonellafertőzés tartja lázban Hódmezővásárhelyet, volt gyerek, aki kórházba került

A Promenad24 számolt be arról több szülői megkeresés után, hogy van olyan vásárhelyi iskolás gyermek, aki kórházba is került a vélhetően szalmonellás étel miatt. Mint írják, hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedésekről számoltak be a vásárhelyi szülők. Van olyan is, akit otthon kezelnek. A hétvégén találgatások is elindultak a megbetegedések okával, forrásával kapcsolatban, de választ nem kaptak több helyről sem.

Végül a vásárhelyi közétkeztetés Facebook-oldala kiadott egy közleményt, amiből kiderlt, hogy nem az iskolai menzán kaphatták el a szalmonellát:

„A Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény is értesült a városban megjelenő szalmonella fertőzésről. Az elmúlt hét közepe óta belső vizsgálat és hatósági ellenőrzés is folyik az érintett területeken.

A vizsgálatok és ellenőrzések eredményei alapján bizonyossággal kijelenthető, hogy nem a “menzai” ételektől származik a fertőzés kiindulása. A fertőzés jelenleg iskolás korú gyermekeknél tapasztalható, más korosztálynál nem jelentettek ilyen esetet. A vizsgálatokat a teljes működési területünkre kiterjesztettük, hatósági mintavétellel ellenőriztük az alapanyagokat, ételmintákat, konyhákat. Eddig a napig minden esetben negatív eredményt kaptunk, a hatósági jegyzőkönyvek alapján a helyszíni szemléken nem találtak problémát.

A hatósági előírásoknak megfelelő protokoll szerint zajlik minden ellenőrzés, abban egyetértett mindenki, hogy ha a “menza” menüje a fertőzés gócpontja, akkor több száz vagy ezer érintett lenne most, belértve saját dolgozóinkat is. Szakembereink továbbra is minden segítséget megadnak a hatóságoknak a vizsgálatokban, mert nekünk is érdekünk, hogy ne kerüljön be a mi konyháinkba sem a szalmonella, sem egyéb más vírus sem.

A vizsgálatok további eredményeiről, folyamatosan adunk majd tájékoztatást.”