Tisza menti vízgazdálkodási projekt indult a klímaváltozás kezelésére

Az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére indult magyar–szerb projekt a Tisza mentén, amelyben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói is részt vesznek – írja az MTI. A 2026 augusztusáig tartó, 567 millió forintos programot részben uniós támogatásból finanszírozzák.

A klímaváltozás következtében a hőmérsékleti viszonyok és a csapadék eloszlása várhatóan jelentősen megváltozik, ami a szélsőséges időjárási események, például árvizek és aszályok gyakoribb előfordulásához vezet. A határmenti térség különösen érzékeny ezekre a hatásokra.

Az ADAPTisa projekt célja, hogy megbízható adatokat szolgáltasson a vízgazdálkodás és katasztrófavédelem terén a két ország szakemberei között. A projekt keretében új adatbázisok jönnek létre és hidrológiai modellek készülnek, amelyek segítik az árvíz és vízhiányos időszakok előrejelzését.

A projekt végeredményeként egy Integrált Vízgazdálkodási Platformot alakítanak ki, amely javítja a különböző szervezetek közötti együttműködést az árvíz- és vízhiánykezelés terén. Emellett a következő két évben közös kampányokat is terveznek, amelyek a lakosság és a mezőgazdasági termelők tájékoztatását célozzák az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséről.