Elutasította Karsai Dániel keresetét a strasbourgi bíróság

Meghozta a döntést Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön – írja a Telex. A bíróság 6:1 arányban nem találta megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét, így a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen elfogadhatónak nyilvánította, míg a kereset többi részét egyhangúlag elutasította. Karsai és jogi csapata délután 4 órakor tart sajtótájékoztatót, ahol értékelik a strasbourgi döntést.

A férfi azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Az alkotmányjogásznak egyben az is volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők méltatlan helyzetére és kiszolgáltatottságára.

Karsait két éve diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű gyógyíthatatlan, bénuláshoz vezető, de mentális képességeket nem érintő betegséggel, de ő csak tavaly szeptemberben hozta ezt nyilvánosságra. Állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, május közepén adott interjújában már alig lehetett érteni szavait.

Magyarországon a gyógyíthatatlan betegek csak az életfenntartó vagy életmentő kezeléseket utasíthatják vissza, azaz a passzív eutanázia lehetséges. Ha Karsai olyan országba utazott volna, ahol legális az aktív eutanázia, a neki segítséget nyújtók öngyilkosságban közreműködés bűncselekményét követték volna el, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Tavaly októberben a magyar kormány is kérte a strasbourgi bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét.