Hivatalosan is bejelentették, ezermilliárdokat hívhat le Magyarország az uniós kohéziós pénzekből

Magyarország igazságügyi reformja orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, ami azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része feloldható, Magyarország akár 10,2 milliárd euró körüli megtérítést is igényelhet, ezt az Európai Bizottság jelentette be szerdán Brüsszelben.

Az uniós végrehajtó testület úgy véli, Magyarország megtette a vállalt intézkedéseket, emiatt a bizottság úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájában szereplő elővárások teljesülnek a bírói függetlenség tekintetében. A kormány ezzel először teljesített hivatalosan is feltételeket a huszonhétből, és ezzel mintegy 3800 milliárd forintnyi támogatás válik lehívhatóvá, mert ezeket nem kötik más feltételekhez.

Az Európai Bizottság ugyanakkor megjegyezte, a tagállamoknak a kohéziós politika teljes időtartama alatt biztosítaniuk kell az előfeltételek teljesülését. Ha a testület bármikor úgy ítéli meg, hogy a szükséges előfeltételek már nem teljesülnek,

ismét dönthet a finanszírozás blokkolásáról.

Az uniós bizottság fenntartja a költségvetési feltételességhez kapcsolódó intézkedéseket, Magyarország ugyanis nem foglalkozott a jogállamiság elvei megsértésének kérdésével. Ez azt jelenti, hogy a 6,3 milliárd euró összköltségvetésű három kohéziós politikai program továbbra is felfüggesztve marad.

Az igazságügyi reform 4, míg a jogállamisági eljárás 21 szupermérföldkő a 27-ből, amelyek egy nemrég jóváhagyott előleget leszámítva a helyreállítási alaptól zárják el a magyar költségvetést. Ebből Magyarország több mint tízmilliárd eurót igényelt, részben hitelt, de itt minden szupermérföldkőt teljesíteni kell az előlegen felüli kifizetésekhez.

Mivel a szupermérföldköveket Magyarország még nem teljesítette maradéktalanul, jelenleg nem lehet jóváhagyni a teljes összegre vonatkozó kifizetési kérelmet. A Magyarország számára zárolt finanszírozás összesen mintegy 21 milliárd eurót tesz ki jelenleg, tehát a források mintegy harmadát hívhatjuk le most.

Annak ellenére, hogy Magyarország előre lépett az igazságszolgáltatás függetlensége terén, továbbra is aggályok merülnek fel az úgynevezett gyermekvédelmi törvényével, a tudományos élet szabadságát és a menedékjogot fenyegető súlyos kockázatokkal kapcsolatban”, közölte ugyanakkor a Bizottság. Jogorvoslatra van szükség továbbá az Integritás Hatóság megbízatása, a közvagyon-nyilatkozatok és a közérdekű vagyonkezelők helyzetét érintően is.

Amíg ezeket az aggályokat Magyarország nem oszlatja el, a testület több program esetében nem tudja megtéríteni a kapcsolódó kiadásokat, illetve nem tudja javasolni a források zárolásáról szóló intézkedések kiigazítását vagy megszüntetését.

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI