Romániában leváltották a határrendőrség vezetőit, mert megszökött az országból egy elítélt polgármester

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük felületessége lehetővé tette a korrupcióért elítélt Catalin Chereches nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét, közölte az MTI.

catalin Predoiu vasárnap este adott ki közleményt az ügyről és ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő petei határátkelőnél. A vizsgálatot azért indítják majd, hogy kiderüljön milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását.

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.

Ivascu elmondása szerint egyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta. A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.